Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán az európai „szeles műhold”
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2018.08.23 06:15.)

Az Aeolus Francia Guyanából állt alacsony Föld körüli pályára egy Vega hordozórakétával.


A Vega rakéta 12. startja. (Fantáziakép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG / S. Martin)

Az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb földmegfigyelő műholdja, az innovatív módszerrel a szelek sebességének mérésére készült Aeolus augusztus 22-én, magyar idő szerint 23:20-kor indult a Kourou Űrközpontból, az Egyenlítő közelében fekvő Francia Guyana területéről. A nevét Aioloszról, a szelek görög istenéről kapó űreszköz az ESA Earth Explorer műholdsorozatának tagja. (Az indítást egy nappal elhalasztották – mi más, mint a légkör magasabb rétegeiben fújó erős szél miatt...)


(Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

Az Aeolus fedélzeti tudományos műszere az Aladin (Atmospheric Laser Doppler Instrument), amely a lidar elvén működik: 355 nm-es hullámhosszú ultraibolya lézerimpulzusokat bocsát ki. A légköri aeroszolokról visszaverődő jeleket nagy (1,5 m átmérőjű) távcsöve segítségével detektálja, a jelek futási idejéből az adott légréteg távolságára, az eredeti hullámhossz Doppler-eltolódásából pedig a sebességére lehet következtetni. Az egész Földet heti ismétlődéssel tudják újra és újra felmérni. A műhold a légkör alsó kb. 30 km vastag rétegéről szolgál információval. Ha az újszerű módszer beválik, a földi légkörben fújó szeleket most először tudják majd az űrből, globális mértékben, közel valós időben adatokat szolgáltatva feltérképezni. Az Aeolus ambiciózus programját nem kevesebb mint 16 éve készítik elő a szakemberek.


A földi légkör szélrendszereinek szemléltetése. (Fantáziakép: ESA / AOES medialab)

A szélmérő műhold egyedi hozzájárulást ad majd a földmegfigyelő műholdak már működő flottájának méréseihez. Adatait a klímaváltozás tanulmányozásához és a rendszeres időjárás- és légszennyezettség-előrejelzések pontosításához is használják majd. Az Aeolus 320 km-es magasságú, 97° hajlásszögű (kvázi-poláris) napszinkron pályára kerül. Ez azt jelenti, hogy pályái megtétele során az Egyenlítő fölött mindig ugyanabban a helyi időben, a nappali és az éjszakai félteke határvonalán repül el. A szélméréseket az éjszakai oldal irányában végzi, míg energiatermelő napelemeit állandóan éri a Nap sugárzása.

Az Aeolus előkészületeinek, jelentőségének és mérési elvének bemutatása. (Videó: ESA)

A sikeres startot követő kritikus korai működési szakaszban ellenőrzik a fedélzeti berendezések működését. Az Aeolus esetében a műveletek várhatóan több hónapon át tartanak, utána az űreszköz készen áll a rendszeres mérésekre. Tervezett működési élettartama legalább 3 év. Alapesetben minden egyes pálya megtétele után, másfél óránként az adatait a távol északon, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon telepített követőállomásra (Svalbard) sugározza le a műhold.

Virtuálisan „körbejárhatjuk” a Föld körül keringő Aeolus műholdat. (Animáció: ESA / ATG medialab)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020