Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Aeolus az orrkúp alatt
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek - 2018.08.10 07:15.)

Az augusztus 21-én esedékes start előkészületei során rázárult a Vega rakéta orrburkolata az ESA innovatív szélmérő műholdjára.

Az Aeolus az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos célű földmegfigyelő Earth Explorer műholdsorozatának legújabb tagja lesz. (Ebben a sorozatban eddig a GOCE, a SMOS, a CryoSat és a Swarm indult.) Már javában tartanak az indítási előkészületek a francia guyanai Kourou űrközpontban, ahová július elején érkezett meg az űreszköz, és ahonnan a tervek szerint augusztus 21-én, magyar idő szerint 23:20-kor emelkedik majd a magasba egy Vega rakétával.


Záródik az orrkúp, alatta az Aeolus szélmérő műholddal. (Kép: ESA / CNES / Arianespace )

Mint az ESA Earth Explorer küldetéseinek mindegyike, az Aeolus is egy rést igyekszik majd betölteni a Föld bolygóról szerzett ismereteinkben. Továbbá olyan mérési technológiát használ, amilyet még soha nem alkalmaztak műholdaknál. Emiatt is tartott az eredetileg reméltnél évekkel tovább az eszköz fejlesztése. Az Aladin nevű fedélzeti berendezés ún. lidar („lézeres radar”) elven működik, vagyis az ibolyántúli tartományban (355 nm hullámhosszon) rövid impulzusokat bocsát ki. Azok a légköri aeroszolokról visszaverődve, a frekvenciájuk Doppler-eltolódása révén információval szolgálnak a szél sebességéről. A jelek oda-vissza tartó futási idejéből pedig a réteg távolságára tudnak következtetni. Mindezek alapján a földi szeleket most először egy teljesen új megközelítéssel sikerül majd az űrből feltérképezni.


Az Aeolus a Föld körül. A műhold starttömege 1360 kg (ebből 266 kg hajtóanyag), mérete 4,6 × 1,9 × 2,0 m (a kinyitott napelemek nélkül). A felszín fölött 320 km-es magasságban, 97° hajlásszögű napszinkron pályán kering majd, amelyen 7 naponta ismétlődő a lefedettséget ér el. Tervezett élettartama 3 év. (Fantáziakép: ESA / ATG medialab)

A Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) szerint a közvetlen szélmérések hiánya az egyik legnagyobb probléma a globális földmegfigyelő rendszerben. Az Aeolus mérései alapján a kutatók felfedhetik a szél, a légnyomás, a hőmérséklet és a páratartalom közötti bonyolult összefüggéseket a légkörben. Kiderülhet, mi a szél pontos szerepe a felszín és a légkör közötti hő- és vízcsere folyamatában, ami a klímaváltozás kutatásához fontos adalék.

Az Aeolus adatai a tudományos hasznukon túl a hétköznapi alkalmazásokban fontos szerepet játszhatnak: tovább növelhetik az időjárás-előrejelzések pontosságát. Ezen túl a mérésekből a légszennyezettség-előrejelzési modellek készítői – és persze az előjelezések alkalmazói – is profitálhatnak. Így közvetlen egészségügyi haszon is remélhető az ESA új földmegfigyelő műholdjától.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020