Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai meteorológiai műhold indult
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Kínai műholdak - 2018.06.07 13:15.)

Méghozzá egy kivesző fajtából. Geostacionárius pályára kerül, Afrikát és Ázsiát tartja majd szemmel.

A kedden pályára állított Fengjün-2H (Fengyun-2H) egy korábban elterjedten alkalmazott típus utolsó képviselője, a hengeres műholdtest térbeli stabilitását a hossztengelye körüli forgatással biztosítják. Az űreszköz egy Hosszú Menetelés-3A rakétával emelkedett a magasba Hszicsangból (Xichang), július 5-én, magyar idő szerint 15:07-kor.


A legalább négy éves élettartamra tervezett, 1380 kg tömegű, forgásstabilizált Fengjün-2H kínai időjárási műhold, még a szerelőcsarnokban. (Kép: CASC)

Amerikai műholdkövetési adatok szerint a startot követően az új kínai műhold 233 km és közel 35 900 km között változó magasságú, 24,6°-os hajlásszögű elnyúlt átmeneti pályára került. Innen saját hajtóműveivel emeli meg a pálya földközeli pontjának magasságát, hogy elérje az 1 napos keringési idejű, kb. 36 ezer km magas körpályát. A sikeres start volt egyébként Kínából idén már a tizenhetedik. Az indítás emellett a hordozórakéta új, kriogén (cseppfolyósított hidrogén és oxigén gázzal működő) utolsó fokozatának gyakorlati próbája is volt. A fejlesztések révén hosszabb ideig, akár több óráig tartó, rugalmasabb pályakialakítást kínáló repüléseket terveznek a jövőben.

A Fengjün-2H az elkövetkező hetekben eléri végleges pályáját, majd mintegy négy és fél hónapos beüzemelés után áll szolgálatba a 79° keleti hosszúság fölött levő geostacionárius pozícióban. A kínai meteorológiai szolgálat a Meteorológiai Világszövetség (World Meteorological Organization) kérésére az eredetileg tervezett 86,5°-os pozíciót megváltoztatta. Így az Indiai-óceán fölött tartózkodó műhold jobb lefedettséget nyújt Afrika és a Közel-Kelet területére. Elsődleges lefedettségi területe természetesen Közép-Ázsia. A műhold mérései alapján remélik, hogy az Indiai-óceán térségére javulnak majd az előrejelzések.

A percenként 100-as fordulattal forgásstabilizált holdakat felvonultató Fengjün-2 sorozat 1997-ben indult, ez volt a nyolcadik és egyben utolsó képviselője. Közülük jelenleg még a három előző (az E, F és G jelűek) szolgálnak vagy vannak működőképes tartalék szerepben. Kína új generációs Fengjün-4 geostacionárius időjárási holdjainak első képviselője 2016 decemberében állt pályára. Több mint egy évig tartó beüzemelés és kalibrálás után már működik, 105° keleti hosszúság fölött. A kínai meteorológusok adataikat kicserélik az amerikai (NOAA) és európai (EUMETSAT) szervezetek szakembereivel. Így a Föld körül teljes a geostacionárius időjárási műholdak hálózata. A modernizált Fengjün-4 műholdsorozatban legközelebb 2019 elején terveznek indítást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018