Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a GOES-S
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Űridőjárás - 2018.03.02 13:15.)

Amerika új geostacionárius meteorológiai holdja egy Atlas-5 rakétával startolt, az Egyesült Államok nyugati vidékeit és a Csendes-óceán térségét figyeli majd.

A GOES (Geostationary Operational Environmental Satellite) sorozat S jelű tagja a legújabb generáció második képviselője, a 2016 végén indított GOES-R (GOES-16) után. A mostani műhold, amely pályára kerülve a betűjelzés helyett a GOES-17 megjelölést kapja, a floridai Cape Canaveral 41-es starthelyéről indult március 1-jén, magyar idő szerint 23:02-kor.


A GOES-S fantáziaképen. (Kép: Lockheed Martin)

Az 5211 kg tömegű űreszköz tervezett működési élettartama legalább 15 év. Gyártója a Lockheed Martin, üzemeltetője a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), az amerikai Nemzeti Éghajlati és Adatközpont. Ha a műhold elér a geostacionárius pályán a számára kijelölt helyre, akkor több hónapos beüzemelés után az amerikai GOES időjárási műholdak nyugati pozíciójából, 137° nyugati hosszúság fölül végzi majd megfigyeléseit.


A GOES keleti pozíciójában (GOES-East) jelenleg a szintén új generációs GOES-16 teljesít szolgálatot. Az új GOES-17 idővel a 2010-ben indított GOES-15 műholdat váltja majd fel, de először még a 90° nyugati hossúság fölé irányítják a tesztidőszakra. (Kép: NOAA)

A GOES műholdak adatait az időjárás napi előjelzésének segítésére és az éghajlat változásának kutatására alkalmazzák. A műholdakon hat különböző műszeregyüttes kapott helyet, amelyekről részletesen a GOES-R bemutatásakor írtunk. Ezek nem csak a Földet, de a naptevékenységet és bolygónk környezetét (az űridőjárást) is figyelik. A 16 különböző látható és infravörös hullámsávban érzékeny fő műszer, az ABI (Advanced Baseline Imager) képeinek térbeli felbontása és az egymás után készíthető felvételek közötti idő rövidsége tekintetében is sokkal fejlettebb a korábbi GOES holdak képességeivel összehasonlítva.


A GOES-16 (a most pályára állított műhold ikertestvére) egyik képének összehasonlítása a korábbi műholdgeneráció egyik tagjával (GOES-13) készített változattal. (Kép: NOAA)

Az 1975 óta indított GOES műholdsorozat tagjai alapvető szerepet játszanak az időjárás előjelezésében Amerikában. A legújabb típus két további képviselője, a T és U jelű 2020-ban és 2024-ben indulhat. Az operatív megfigyeléseket végző holdak mellett a még működőképes régebbiek tartalékként szolgálnak. A négy új generációs műhold elkészítése és felbocsátása és üzemeltetése 11 milliárd dolláros projekt.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020