Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elveszett egy és még 18 műhold Vosztocsnijból
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Orosz alkalmazási holdak , Kis űreszközök nagy szerepe - 2017.11.28 16:30.)

Oroszország távol-keleti starthelyéről Szojuz-2.1b rakétával indult egy meteorológiai műhold, valamint másodlagos teherként további 18 kis űreszköz.

A start a kínai határ közelében fekvő Amur régióban épült Vosztocsnij űrközpontból november 28-án, magyar idő szerint 6:41-kor történt. A Metyeor-M2-1 (angolos írásmóddal Meteor-M2-1) időjárási műhold mellett az Egyesült Államok, Kanada, Norvégia, Svédország, Japán és Németország cégei és kutatóintézetei által készített műholdak álltak volna alacsony Föld körüli pályára.

A mostani volt a második indítás a több milliárd dollárnak megfelelő összegből épülő Vosztocsnij bázisról. A bemutatkozó startot tavaly áprilisban hajtották végre. A cél, hogy a jövőben egyre többször indítsanak innen, Oroszország területéről űreszközöket, a Kazahsztánhoz tartozó Bajkonur helyett.


A rakéta felemelkedésekor még minden rendben volt. (Kép: Roszkoszmosz)

A Szojuz-2.1b hordozórakéta elsődleges hasznos terhe, a 2750 kg tömegű Metyeor-M2-1 ötéves küldetését kezdte volna meg. Poláris pályájának tervezett magassága 826 km volt. A típusból legutóbb 2014-ben került pályára egy példány, akkor még Bajkonurból indítva. (A modernizált Metyeor-M sorozat első tagja 2009-ben állt pályára, a mostani új műhold mindkét elődje működik még.) Az űreszköz kitűzött feladata az időjárás-előrejelzésekre vonatkozó számítások segítése, a felhőborítás, a ciklonok figyelése, a felszín és légkör hőmérsékletének, a levegő páratartalmának mérése, a sarkvidéki jégtakaró tanulmányozása volt. Fedélzetén látható és infravörös fénytartományban érzékeny kamerák, infravörös spektrométer, mikrohullámú sugárzásmérő kapott helyet. A műhold alkalmas lett volna a lakott területektől távol, illetve tengeri bójákra telepített mérőállomások adatainak átjátszására a feldolgozó központba. A Metyeor-M2-1 emellett – az orosz meteorológiai holdak közül elsőként – a nemzetközi Koszpasz-SARSAT műholdas kereső- és mentőrendszer rádiós adó- és vevőberendezését is magával vitte. A szovjet/orosz Metyeor műholdak több generációjában eddig összesen több mint 70 példány repült, 1964-től kezdve.

A Metyeor-M2-1 előkészítése a startra. (Forrás: Roszkoszmosz)

A rakéta Fregat végfokozata négy óra leforgása alatt nem kevesebb mint hét különböző alkalommal lépett volna működésbe, hogy már a Föld körüli térségben repülve kialakítsa a műholdak végleges pályáit. Az első jelentések szerint azonban a végfokozattal valami rendellenesség történt röviddel a start után, így a 19 űreszköz elveszettnek tekinthető. Először a Metyeor-M2-1 önállósodott volna, majd a kisebb másodlagos hasznos terheken lett volna sor. Végül magának a Fregat fokozatnak kellett volna a sűrű légkörbe lépni, ahol megsemmisül. A külföldi megrendelők mikro- és nanoműholdjainak indítását a Glavkoszmosz cég szervezte, amely egyre nagyobb szeletet kíván kihasítani a kisműholdas indítások fejlődő nemzetközi piacán. A teljesség igénye nélkül, a másodlagos hasznos terhek között az amerikai Spire Global tíz, az időjárás-előrejelzést segítő Lemur-2 műholdja, valamint egyéb kutatási, technológiai kísérleti, a tengeri hajóforgalmat követő, földmegfigyelési és távközlési céllal épített űreszközök szerepeltek.

Az Interfax hírügynökség első, hivatalosan meg nem erősített beszámolója egy szakértőt idéz, aki szerint emberi mulasztás, a Fregat végfokozat helytelen programozása okozhatta a gondot. Ha ez igaz, akkor a műholdak valószínűleg az Atlanti-óceán fölött visszatértek a légkörbe és megsemmisültek. Az orosz hatóságok nyilván részletesen kivizsgálják majd a repülés körülményeit. A vizsgálatok késleltethetik a Fregat végfokozat alkalmazásával a közeljövőre tervezett startokat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020