Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

REJTVÉNY: Európa és az időjárás
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Meteosat - 2015.01.13 07:15.)

Itt az utolsó lehetőség, hogy egy szerencsés olvasónk megnyerje a Természet Világa Európával a világűrben című különszámát.

Az Európával a világűrben című, a borítólapokkal együtt épp száz oldalas, látványos és minden oldalán színes különszám 2014 végén jelent meg. Kapható az újságárusoknál, 980 Ft-os áron. A 145. évfolyamában járó tudományos-ismeretterjesztő lap, a Természet Világa ezzel a különszámmal köszönti, hogy hazánk hamarosan – a csatlakozási folyamat lezárása után, várhatóan 2015 végétől – teljes jogú tagként belép az Európai Űrügynökségbe (ESA). Ezzel a hazai űripar és űrkutatás szereplői előtt új fejlődési perspektíva nyílik meg. Az eddiginél sokkal több ESA-programban vehetünk majd részt, és nagyobb haszonnal alkalmazhatjuk az űrtevékenység eredményeit.


A legfontosabb műholdas alkalmazásokkal, például a földmegfigyeléssel, az űrtávközléssel, a navigációval a különszámban önálló cikkek foglalkoznak. Ilyen, a modern mindennapjainkat is érintő alkalmazás a műholdas meteorológia is. Az időjárás és az éghajlat vizsgálata EUMETSAT-műholdakkal címmel Kerényi Judit és Mika János foglalta össze az ESA és az EUMETSAT (az európai meteorológiai műholdak hasznosítását végző szervezet) együttműködésének lényegét, illetve mutatta be az EUMETSAT jelenlegi és tervezett műholdas megfigyelőrendszerét.

„Meteorológiai műholdakat eleinte csak az Egyesült Államok és a hajdani Szovjetunió, később Japán, India és Kína bocsátott fel. Az EU meteorológiai műholdjait kezdetben az ESA gondozta, majd ezt a feladatot az 1986-ban megalakított önálló nemzetközi szervezet, az EUMETSAT kapta. [Ez] irányítja az európai meteorológiai műholdas programot. Az ESA hatásköre maguknak az űreszközöknek a kifejlesztése, elkészítése és felbocsátása, az EUMETSAT feladata az operatívan működő meteorológiai műholdak európai rendszerének megtervezése, felépíttetése, fenntartása és hasznosítása.”


Az EUMETSAT jelenleg működő flottája háromféle műholdat tartalmaz. A geostacionárius pályán levő négy Meteosat hold (Meteosat-7, -8, -9 és -10) mellett két alacsony poláris pályán működő hold (Metop-A és -B) és a Jason-2 óceánkutató műhold segíti az időjárás előrejelzését és a klímakutatást. (Kép: EUMETSAT)

Az EUMETSAT jelenlegi 29 teljes jogú tagja között Magyarország is megtalálható. (Emellett a szervezetnek van még két társult tagja is. Hazánk is ilyen státuszban kezdte, 1999-ben.) Mostani rejtvénykérdésünk nem más, mint hogy pontosan mióta (milyen hatállyal) teljes jogú tagja Magyarország az EUMETSAT-nak? A hivatalos évszámot, hónapot és napot kérjünk beküldeni e-mailben, a megfejtő nevének megjelölésével együtt, az urvilag@urvilag.hu címre, legkésőbb január 16-án (pénteken) éjfélig. A helyes választ beküldők között a Természet Világa Európával a világűrben című új különszámának egy ajándékpéldányát sorsoljuk ki és küldjük el postán. A Természet Világát kiadó Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szívességéből a különszámnak összesen öt példányát tudjuk kisorsolni az Űrvilág olvasói között. Ez lesz közülük az ötödik, az utolsó.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020