Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Villámok az űrállomásról
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2014.04.15 07:15.)

A Földön minden nap átlagosan 4,3 millió alkalommal villámlik valahol. Ezek közül naponta kb. ötvenet szeretnének „elcsípni” a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tavaly elhelyezett detektorral.

A Firestation nevű kísérlet 2013 augusztusában került fel az ISS-re a japán Kounotori-4 teherűrhajóval, és szeptember eleje óta dolgozik az űrállomás külső részére szerelve. Műszerei között megtalálható egy fotométer, amellyel a látható fény tartományában keletkező felvillanásokat érzékelik. Emellett rádiótartományban is végeznek méréseket, illetve gamma- és elektronsugárzást detektálnak. A kísérlet egyik fontos célja a rövid, erőteljes gamma-felvillanások (terrestrial gamma-ray flashes, TGF) jobb megismerése. Ilyenekből naponta kb. 500-1000 keletkezhet a Föld légkörében. Egyelőre nem világos, hogy milyen folyamatban, milyen típusú villámtevékenység során jönnek létre. A TGF-ek feltehetően kapcsolatban lehetnek a vörös lidérc néven ismert magaslégköri jelenséggel. A gamma-villanások a legnagyobb energiájú elektromágneses jelek közé tartoznak, amelyek természetes úton a Földön keletkeznek. A belőlük származó gamma-fotonok energiája a nukleáris robbantásokból, a napkitörésekből vagy a szupernóvákból eredőkhöz hasonlítható.

(Film: NASA)

Az alábbi éjszakai kép ugyancsak az ISS-ről készült, 2013. december 13-án. A fotózó űrhajósnak sikerült szerencsés időzítéssel egy villámlás fehér fényfoltját elcsípni. A sárgás színű világos foltok Kuvait és Szaúd-Arábia városainak fényei, amelyek épp akkor kilátszottak a zivatarfelhők takarója alól.


(Kép: NASA / JSC)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020