Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új amerikai katonai meteorológiai hold
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A nemzetbiztonságért - 2014.04.04 04:04.)

A start Atlas-5 rakétával, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról történt. A műhold 15 évet várt raktárban...

Az Amerikai Légierő (U.S. Air Force) megbízásából az ULA (United Launch Alliance) által szervezett indítás során a DMSP-F19 jelű műhold állt kb. 830 km magas poláris napszinkron pályára. A rövidítés a Defense Meteorological Satellite Program nevet takarja, vagyis az amerikai védelmi meteorológiai műholdas program legújabb űreszközéről van szó. A start április 3-án magyar idő szerint 16:46-kor történt.

A DMSP-F19, ahogy elődei is, a felhőzetről, a légkör állapotáról, fizikai paramétereiről, a talajnedvességről, valamint az űridőjárásról is gyűjt majd adatokat. Összesen hét különféle műszer repül a fedélzetén. A műholdak hálózatának mérései segítségével az amerikai haderők műveleteinek támogatására, a Föld minden tájára pontos időjárási előrejelzéseket tudnak készíteni. Az egykor titkos DMSP eredetileg Program 35 néven kezdődött, a program célját 1973-ban fedték fel a nyilvánosság számára. Első műholdja 1962-ben állt pályára. Legutoljára 2009 októberében frissült a rendszer (DMSP-F18). A rendszer adatait természetesen polgári célokra is alkalmazzák. Működtetésében az amerikai civil meteorológiai ügynökség (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) is részt vesz.

A most felbocsátott, 518 millió dolláros űreszköz különlegessége, hogy szokatlanul hosszú ideje várakozott a startra. Az ok, hogy a régebbi DSMP holdak a vártnál sokkal jobban bírták a megpróbáltatásokat, nem mentek tönkre. (Jelenleg is működik olyan tagja a konstellációnak, amelyet 1995-ben állítottak pályára.) Ezért a rendszert nem kellett olyan ütemben frissíteni, ahogyan azt tervezték. A Lockheed Martin cég az 1990-es évek közepén (!) építette ezt az űreszközt. Vannak olyan alkatrészei, amelyek még 1993-ban készültek. A műholdat aztán 1998-ban adták át készen a Légierőnek, akik „tartalék állományban” tartották és egy évtizedre raktárba helyezték. 2008 óta aztán két ütemben felújították. Egyes alkatrészek várható hasznos élettartama ugyanis akkor is csökken, ha a műhold egy raktárban pihen. Az ilyen egységeket, anyagokat kicserélték. Az űreszköz új, korszerűbb csillagérzékelőket és a helyzetstabilizáláshoz szükséges új giroszkópokat kapott. A felbocsátást megelőzően természetesen mindent gondosan teszteltek.


A „veterán” műholdat a startelőkészületeknek ebben a fázisában a szemünk elől már a rakéta orrkúpja takarja. (Kép: ULA)

Az Atlas-5 rakéta 2002-es bemutatkozása óta eddig már 43 alkalommal repült. Ebből 15-ször amerikai katonai műholdat, 11 NASA űreszközt, 8 amerikai kémműholdat állított pályára. Ezeken felül még 9 kereskedelmi megrendelést is teljesített. (Egy újabb kémműhold most vár a startra Floridában. Ha technikai okokból nem halasztották volna el március végéről, a felbocsátása megelőzte volna a DMSP-F19-ét.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020