Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újra működik a GOES-13
(Rovat: Időjárás és előrejelzése - 2013.06.15 08:15.)

Az amerikai geostacionárius meteorológiai műholdat sikerült helyrehozniuk az irányítóknak. Valószínűleg egy mikrometeorit becsapódása okozhatta a gondot.

Május végén mi is beszámoltunk róla, hogy az amerikai óceán- és légkörkutató ügynökség (NOAA) két operatív geostacionárius meteorológiai műholdja közül az egyik, az Atlanti-óceán (pontosabban 75° nyugati hosszúság) fölött levő keleti, GOES-13 jelzésű hold felmondta a szolgálatot. A kiesést ilyenkor is tudják pótolni, mivel a fontos űreszközökből tartanak pályán tartalékot is, amit rövid idő alatt aktiválni lehet. A tartalékként bevetett GOES-14 azonban 30°-kal nyugatabbra állomásozott, ami azért volt kicsit kényelmetlen, mert így pont az idei hurrikánszezon kezdetén kevésbé tudták figyelemmel kísérni az afrikai partok mentén az időjárási helyzetet. Az Amerikát később megerősödve elérő trópusi ciklonok ott alakulnak ki.


A GOES-13 (Geostationary Operational Environmental Satellite-13). (Fantáziakép: Boeing)

A GOES-13 három hétig tartó kényszerleállását feltehetően egy az űreszközzel ütköző mikrometeorit okozta. A lehetséges hibaforrások elemzése során legalábbis minden más magyarázatot kizártak a mérnökök. A becsapódó kis test a napelemtáblát és a műholdplatformot összekötő kart találhatta el, aminek következtében a műhold automatikusan biztonsági üzemmódba kapcsolt. Ez május 22-én történt, s utána az űreszköz nem tudta tartani térbeli irányát. A jelenséget látva a földi irányítók először azt feltételezték, hogy a GOES-13 csillagérzékelőjével történt valami baj. Június 10-én a GOES-13 újra szolgálatba tudott állni, keleti és nyugati műholdak közötti pozícióban levő GOES-14 pedig visszakapta tartalék szerepét. Egyúttal bebizonyosodott, hogy a NOAA rendszere a tartalék műholddal jól működik, és szükség is van rá.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020