Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GOES-P: amerikai meteorológiai műhold indult
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Katasztrófák ellen , Űridőjárás - 2010.03.05 08:00.)

A GOES rendszer legújabb tagja nem csak az időjárás-előrejelzésben segít.

A GOES-P (Geostationary Operational Environmental Satellite-P) a floridai Cape Canaveral 37-es starthelyéről indult. A Delta-4 hordozórakéta magyar idő szerint március 5-én 0:57-kor emelkedett a magasba a geostacionárius pályákon működő amerikai meteorológiai műholdrendszer legújabb tagjával. (A helyszínen ekkor március 4-én este 18:57 volt.) A GOES-P az N jelű műholddal kezdődött sorozat harmadik és egyben utolsó darabja.


A start előkészületei. (Kép: NASA / J. Pfaller)

A Föld felszínének egy adott egyenlítői pontja fölé, kb. 36 ezer km-es magasságba kerülő műhold egyelőre tartalék lesz, de később folyamatos megfigyelés alatt tartja majd a légköri jelenségeket, méri az óceáni és felszíni hőmérsékletet. Adatait elsősorban az időjárás-előrejelzésekben, valamint a különleges és veszélyes meteorológiai jelenségek (például hurrikánok) követésében, a lakosságnak szóló figyelmeztetések kiadásához hasznosítják. Fő feladatán kívül távközlési átjátszóállomásnak és keresési és mentési szolgáltatásokra (vészjelzések adatátvitelére) is használják majd egyes fedélzeti berendezéseit. A Nap röntgensugárzását vizsgáló Solar X-Ray Imager (SXI) műszer pedig a naptevékenységet és annak földi hatásait (az űridőjárást) kutatja.

Jelenleg a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a GOES-12 (Kelet) és GOES-11 (Nyugat) műholdakat üzemelteti. A tervek szerint április végén aktiválja a GOES-13-at, a kilenc éves, 12-es sorszámú űreszköz lecserélésére. A GOES-P a sikeres felbocsátás után a 15-ös sorszámot kapja majd. Készenlétben áll arra az esetre, ha a régebbi operatív műholdak közül valamelyikkel műszaki probléma történne vagy elfogyna a manőverezéshez használható hajtóanyag. Ugyanilyen tartalék jelenleg a tavaly felbocsátott GOES-14 is.

Akár 2015-ig is eltarthat, mire az új űreszközt valóban az „első vonalba” állítják, mint operatív meteorológiai holdat. Ugyanakkor bármilyen hirtelen meghibásodás esetén az időjárás-előrejelzések számára kritikus rendszerben 72 órán belül pótolni tudják a kieső műholdakat. Most adódott a lehetőség a startra, s ráadásul olcsóbb is a pályán tárolni a már megépített holdat, mint itt lent a Földön fizetni az őrzéséért...


A GOES-P indítása: a Delta-4 rakéta emelkedése az esti égen. (Kép: S. Clark / Spaceflight Now)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020