Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hőhullám és bozóttüzek Ausztráliában
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Katasztrófák ellen - 2009.02.15 11:02.)

Ha az időjárás-jelentésekben szerepel, 40 Celsius-fok már elég magasnak számít. Február elején Ausztrália délkeleti részén még ezt is meghaladta a hőmérséklet.

Az alább bemutatott térképről a kontinensen január 25. és február 1. között (az ottani nyár közepén) mért felszíni hőmérsékleteket olvashatjuk le. Pontosabban azoknak 2000. és 2008. év közötti átlagértékektől való eltérését. Az átlagosnál melegebb helyek pirosak, a hűvösebbek kékek. A színskála -10 és +10 fok közötti hőmérséklet-eltéréseket jelez. Az átlagos hőmérsékletű helyeken a térkép fehér. A kép a NASA Terra földmegfigyelő holdjának MODIS érzékelőjével felvett adatokból készült.(Kép: NASA / J. Allen / MODIS)

Jól látható, hogy amíg a déli vidékeken tombolt a hőség, addig északon és a földrész közepén a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak a jellemzők. Ez utóbbi talán a szokásosnál nagyobb esőzéseknek köszönhető. A műholdas felszínhőmérséklet-térképeken nem ugyanaz az érték szerepel, mint amit a szokásos időjárás-jelentésekben hallunk. Az ugyanis a levegő hőmérséklete. Maga a felszín – például a fajtájától, színétől, vagy a napszaktól függően – sokkal melegebb is lehet, mint a levegő. (Ezt bárki megerősítheti, aki próbált már nyáron mezítláb a napsütötte aszfalton sétálni.)

Az idei ausztráliai hőhullám nem csak a magas hőmérsékletek, de a hosszú időtartam miatt is kivételes. Sorban dőltek meg a rekordok. A dél-ausztráliai Kyancutta városában például 48,2°C-ot mértek. A hőséggel együtt jártak a nagy kiterjedésű tüzek, amelyeket sajnos gyújtogatók is szítottak. Az egyik tűz következményeit mutatja a második műholdkép, amelyet a NASA EO-1 (Earth Observing-1) műholdjának ALI (Advanced Land Imager) szenzorával készült felvételekből állítottak össze, hamis színezéssel.


(Kép: NASA / J. Allen / EO-1 Team)

Az épen maradt növényzet színe világoszöld. Ahol tűz pusztított, ott a képen lilásrózsaszín területek láthatók. A kép jobb felső szélén fekvő Victora állambeli városka (a Melbourne és Canberra közt nagyjából félúton található Running Creek) épp hogy csak megmenekült a tűz pusztításától, de a felperzselt területek szinte teljesen körbeveszik. A tűz csak itt a környéken több mint 30 ezer hektáron pusztított. Az űrfelvétel készítésének idején, február 10-én is lángolt még néhány helyen a növényzet, ezt a világospiros foltok jelzik. (A fehér pamacsok felhők, tőlük balra lent a felszínre vetülő árnyékuk is kivehető.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020