Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új óceánkutató műhold indul júniusban
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Környezetünk védelme - 2008.06.02 06:00.)

Az amerikai-francia együttműködésben készülő Jason-2 egy hosszú évekre visszatekintő sikeres sorozat harmadik darabja.

A Jason-2 (Ocean Surface Topography Mission, OSTM) egy Delta-2 rakétával indul a kaliforniai Vandenberg légibázisról, a tervek szerint június 15-én. Az altiméteres hold a Föld tengereinek, óceánjainak vízszintváltozásait, az áramlásokat kutatja majd. Elődei a 13 évig üzemelt TOPEX/Poseidon (1992) és a még ma is működő Jason-1 (2001).


A Jason-2 Föld körüli pályán. (Fantáziakép: NASA / JPL-Caltech)

Globális méretekben, átlagosan a tengerszint folyamatosan emelkedik. Az új műhold egyik fontos kutatási feladata, hogy e jelenségnek és a földi klímaváltozásnak a kapcsolatát keresse. A folyamat azonban meglehetősen összetett, megértéséhez szükség van az új űreszközre is. A Jason-2 méréseivel – a korábbi altiméteres holdak munkáját is figyelembe véve – immár évtizedes időtávon vizsgálhatják a folyamatokat. 1993 óta a vízszint évente átlagosan 3 mm-rel emelkedett. Ez kb. kétszer akkora, mint amennyire az előző évszázadban végzett mérések alapján számíthatnánk. Az emelkedésnek természetes és az ember tevékenységével összefüggő okai egyaránt lehetnek.


Az új, 433 millió dollárba kerülő műhold a Jason-1-gyel „kötelékben” repülve kb. 1300 km-es felszín feletti magasságból figyeli majd az óceánokat. Magasságméréseinek pontossága 3,3 cm-en belül várható. A NASA és a Francia Űrügynökség (CNES) mellett a programban részt vesz az amerikai NOAA és a 20 országot tömörítő EUMETSAT szervezet is. A Jason-2 mérései megjelennek majd az óceáni cirkuláció és az időjárás előrejelzését végző modellszámításokban is, még megbízhatóbbá téve azokat.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020