Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Végre pályán a MetOp-A
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek , Űridőjárás - 2006.10.19 08:04.)

Júliusban már alig több mint 3 perc választotta el az első, poláris pályára szánt európai meteorológiai holdat az indítástól.

A MetOp-A startja október 17-én sem jött össze: hetven másodperccel a visszaszámlálás vége előtt állították le a folyamatot. Egy nappal később az időjárás volt kedvezőtlen. Az indításra végül október 19-én, közép-európai idő szerint 18:28-kor került sor Bajkonurból, Szojuz-Fregat rakétával. A visszaszámlálást korábban július 17-én, 18-án és 19-én is műszaki gondok miatt megszakították. Ezután leszerelték az űreszközt a rakéta Fregat végfokozatáról. A nyári technikai probléma a szűkszavú jelentések szerint állítólag a Szojuz földi ellenőrző rendszerével kapcsolatban merült fel.

Az új műhold üzembe állása után jelentősen hozzájárul majd a globális időjárás-előrejelzési munkához. A MetOp-A gazdája az európai műholdas meteorológiát összefogó EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) szervezet lesz. A hold, amely egy sorozat első darabja, az ESA és az EUMETSAT közös vállalkozásában készült. A MetOp-B és -C jelű holdak a tervek szerint 4,4 éves időközönként követik elődjüket. A rendszer egészen 2020-ig működőképes maradhat.

A MetOp-A a maga 4 tonnás tömegével a második legnagyobb európai építésű földmegfigyelő műhold. Fedélzeti műszerei mérik pl. a légkör hőmérsékletét és páratartalmát, az óceánok feletti szélsebességet és szélirányt, az ózon koncentrációját. A műhold kutatja az űridőjárást is, sőt földi keresési és mentési feladatokra alkalmas berendezéssel is rendelkezik.

A MetOp-A egyben egy új amerikai-európai együttműködés kezdete is lesz. Az amerikai NOAA holdakkal egymást kiegészítő pályákon repülnek, így maximálva a földfelszín egyszerre megfigyelhető részét.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020