Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az új Meteosat műholdak magyarországi használata – 1. rész
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek , Orsz. Meteorológiai Szolgálat - 2005.05.06 20:38.)

A Második Generációs Meteosat meteorológiai műhold adatainak operatív szolgáltatását 2004 februárjától kezdte meg a EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites, www.eumetsat.int ), melynek Magyarország társult tagja. Kétrészes cikksorozatunkban bemutatjuk, hogy az új műholdcsaládot miképp lehet használni az ultraröidtávú időjáráselőrejelzésben.

A műhold technikai leírását és előnyeit a korábbi meteorológiai holdakhoz képest egy előző cikkünkben részleteztük (Új meteorológiai műhold, 2004.11.02.). Most az adatok alkalmazásának legfontosabb területéről nyújtunk összefoglalást, az időjárás analízisében és néhány órás előrejelzésében való felhasználásról – ezt együttesen az angol nowcasting szóval szokás megnevezni. Az átmeneti időszakban, legalább 2005 végéig párhuzamosan fog működni a kétféle Meteosat hold, hogy a felhasználók át tudjanak térni az újfajta vételre, és az alkalmazásokat tesztelni lehessen.

Rengeteg új lehetőséget jelent az eddiginél több spektrális sáv kihasználása, például a különbség és kompozit képek készítésével különböző lényegkiemelő eljárásokat lehet kidolgozni hó és felhődetektálásokra, zivatarfelhők korai felismerésére vagy jég és folyékony halmazállapotú felhőtetők elkülönítésére. A 8.7mm-es infravörös sáv egy teljesen új csatorna, egyik régebbi operatív meteorológiai műholdon sem folyt mérés ebben a spektrális tartományban, így itthon is még kevéssé használjuk. Vulkánkitörés detektálásánál (kéndioxidra érzékeny), füst, porfelhő felismerésében hasznos, de Cirrus (magasszintű) felhők azonosításánál és nagy műholdzenitszögek esetén alacsony felhők, ködök detektálásánál is segít.

Az új műholdképek alkalmazása az úgynevezett konceptuális modellekben szintén nagy előrelépést hozott a módszer pontosságában és automatizálhatóságában. Ebben a témakörben elsősorban az osztrák meteorológusok dolgoztak ki eljárásokat (www.zamg.ac.at/eumetrain/ ) A konceptuális modellek a különböző meteorológiai jelenségek leírását, fizikai hátterét, automatikus felismerését, a leírás kulcs paramétereit jelentik, főként műholdképek és numerikus előrejelzési modellek eredményeire alapozva, például frontok, ciklonok keletkezése, fejlődése, zivatarfelhők kialakulása, jet áramlások felismerése és más jellemző időjárási helyzetek elemzése, stabilitási analízisek. Automatikus meteorológiai táviratok (SATREP) is készülnek a módszer eredményeiből, melyek óránként az előrejelzők rendelkezésére állnak. Korábban nem lehetett teljesen automatizálni a módszert, kézzel pedig csak naponta 4-szer, 6 óránként más-más meteorológiai szolgálat munkatársai tudták elkészíteni ezt a táviratot, amely egész Európára tartalmazza az időjárási helyzet rövid leírását.

A Spanyol Meteorológiai Intézetnek is fejlett programjai vannak a műholdas és radaradatok együttes alkalmazására a nowcasting területén. A speciálisan mediterrán alkalmazások, a Földközi tenger környékének sajátos viszonyai, zivatar szupercellák automatikus detektálása és a műholdképen a zivatar követése nagyon fontos feladat, és néhány eleme jól használható a magyarországi zivatardetektálásban is.

A Francia Meteorológiai Szolgálat műholdmeteorológusai a műholdas felhődetektálásban, felhőtípusok elkülönítésében és a különböző felhőparaméterek számításában (felhőtető-hőmérséklet, -nyomás, -magasság; zivatarfelhők nyomonkövetése) szereztek sok elismerést az elmúlt években. A módszerek fejlesztésében magyar vendégkutatóknak is sikerült részt venni a Meteo-France és az Országos Meteorológiai Szolgálat között létrejött együttműködés keretében.

Fontos, de műholdképekből nehezen becsülhető paraméterek a csapadék mennyiségére illetve intenzitására vonatkozó adatok, legtöbbször csak valószínűségi értékeket lehet megadni. Svéd és spanyol módszerek mellett az EUMETSAT kutatói is jelentős eredményeket értek el, és nálunk is folytak ilyen kísérletek, mi kvázipoláris műholdak és radaradatok együttes felhasználásával próbálkoztunk.

Diószeghy Márta, Gróbné Szenyán Ildikó, Kerényi Judit, Putsay Mária
Országos Meteorológiai Szolgálat

FOLYTATJUK...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020