Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pusztító ciklon Észak-Európában - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, Nyereség a kontinensnek - 2005.01.10 21:21.)

Az TERRA műhold alább látható MODIS-felvételén megfigyelhetjük az elmúlt hétvégén katasztrofális szélviharokat, súlyos folyami és tengeri áradásokat okozó ciklon felhőzetét Észak-Európa felett.


A 2005. január 8-án, a délelőtti órákban készült felvételen már a kifejlett ciklont láthatjuk. A felhőörvény középpontja ekkor érte el Norvégia délnyugati partjait. Az első hidegfront széles felhőzete borítja Észak-Németországot, a Benelux-államokat és Franciaország északi részét, a front előtt, az Alpok északi oldalán nyugodt, napos idő volt.

A kép készítésének pillanatában a Brit-szigetek egy részén, illetve Északnyugat-Hollandiában, Amszterdamtól északra is sütött a nap, azonban az elnyúlt felhőfoszlányok mutatják, hogy ugyanakkor viharos szél fújt itt. A következő, még pusztítóbb hullám éppen ekkor érte el Skóciát, ill. a vihar által legjobban sújtott észak-angliai Carlisle vidékét.

A vihar igen gyorsan haladt kelet felé: a vasárnapra már a Balti-tenger körzetében okozott súlyos tengeri kiöntéseket, többek között Helsinkit, Rigát, az észt partvidéket és Szentpétervárt (mindegyik keletre a most bemutatott kép területétől) is veszélyeztetve.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020