Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a Coriolis
(Rovat: Időjárás és előrejelzése, A nemzetbiztonságért , A Titan hordozórakéták - 2003.01.06 18:33.)

Hatodszorra próbálták meg elindítani a Coriolis katonai műholdat, szerencsére ez alkalommal nem szólt közbe az időjárás és sikeres volt a start. A katonai célú óceanológiai és meteorológiai vizsgálatokat végző űreszköz közép-európai idő szerint hétfőn 15:19-kor startolt, és egy óra múlva elérte a keringési pályát.

Ugyan az első indítási dátum még 2002. augusztus 22-re lett volna kitűzve, ám korábbi programok csúszása miatt csupán december 15-re lehetett beütemezni a startot. Ettől kezdve azonban a Vandenberg katonai bázis közelében az időjárás tette lehetetlenné az indítást, több napos csúszás után pedig a műhold szoftverével kapcsolatban merültek föl problémák. Így az űreszköz felbocsátása végérvényesen átcsúszott az idei év első napjaira.
A 224 millió dolláros műhold az amerikai hadsereg kísérleti eszköze, a légierő megbízásából a Spectrum Astro cég készítette. A Coriolis két fedélzeti műszerének egyike egy az óceánok felszínét távérzékeléssel vizsgáló eszköz, a tengerészet Windsat nevű műszere. Segítségével az óceánok felszíne közelében fújó szelek irányát és nagyságát mérik. Amennyiben az új technológia, a polarimetriás mikrohullámú sugárzásmérő alkalmazása beválik, meteorológiai műholdaknál is használni fogják, hogy az időjárás-előrejelzések megbízhatóbbá és pontosabbá válhassanak.
A másik eszköz a légierő napaktivitást figyelő (Solar Mass Ejection Imager – SMEI) műszere, amely mérései segítségével minden eddiginél gyorsabban és pontosabban előrejelezhető lesz a napkitörések által keltett geomágneses zavarok műholdakra gyakorolt hatása.


A műholdat Titán II hordozórakéta állította 98,75°-os, 830 km magas pályára a kaliforniai Vandenberg katonai bázisról, tervezett működési ideje három év.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020