Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A mesterséges intelligencia és a SETI
(Rovat: Idegen civilizációk? - 2020.02.05 07:15.)

A szokásostól eltérően most nem az a kérdés, hogy a hipotetikus idegenek vajon valamiféle posztbiológiai értelem képviselői lennének-e…

...hanem az, hogy miként használhatjuk (vagy nem használhatjuk) a mesterséges intelligenciát SETI-vel kapcsolatos kutatásokban.

Az a legnagyobb probléma – írja a neuropszichológus Gabriel G. De la Torre „Álmodik-e a mesterséges intelligencia nem földi technoszignatúrákat” című, az Acta Astronautica folyóiratban megjelent tanulmányában –, hogy az esetleges idegen civilizációk talán teljesen másmilyenek, mint mi, és mivel mi a számunkra logikusnak tűnő jeleket keresünk a rádióüzenetektől a Dyson-gömbökig bezárólag, ezért egyszerűen nem vesszük észre őket. Értsd: némiképp leegyszerűsítve, de lényegében azt mondhatjuk, hogy nem a „valóságot” látjuk a maga kendőzetlen formájában, hanem az agyunk értelmezi a megfigyeléseket, és abból épít a számunkra egy olyan modellt, amely a lehető legjobban segíti a túlélésünket. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ebből a szempontból nem fontos dolgokat egyszerűen kiszűri mint fölöslegeseket és/vagy mint olyanokat, amilyeneknek az értelmezése csak elvonná a figyelmünket/energiánkat a fontosabb dolgoktól. Vagyis: talán az agyunk értelmezési mechanizmusai fedik el előlünk az idegen civilizációk létére utaló jeleket.

Amin mintha azzal lehetne segíteni, hogy az emberi helyett másféle – értsd: mesterséges – intelligenciát használunk, és egy alakzatfelkeresési/mintázatfelismerési projekt keretében De la Torre pontosan ezt tette. Több mint százhatvan, csillagászatban nem jártas kísérleti személynek, illetve egy CNN-nek (Coevolutional Neural Network) azt a feldatatot adta, hogy vizsgálják meg a Ceres törpebolygó Occator nevű kráterét, és találjanak meg rajta különböző geometriai alakzatokat. Ami nem is annyira azért izgalmas, mert egyes elképzelések szerint érdemes lenne a Naprendszeren belül – talán – valaha élt fejlett idegen lények tevékenységének geometrikus nyomait keresni, hanem inkább azért, mert amikor az képek megvizsgálása után azt kérdezték az emberektől, hogy látják-e a háromszöget, akkor 56 százalékuk válaszolt igennel, míg előszörre csak 7.Az illusztrációul szolgáló képek De la Torre cikkéből származnak. (A Dawn űrszondának az Occator-kréterről készített képe eredeti változatban: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI)

Viszont az észlelésből ugyanúgy nem következik szükségképpen az észlelt tárgy létezése, mint ahogy abból sem a nemléte, ha nem vesszük észre, és persze a mesterséges intelligencia által végzett megfigyelésekkel is ugyanez a probléma. Nem arra kapunk a CNN-től választ, hogy valóban ott van-e a képen egy három- vagy egy négyszög (vagyis a valóságban létezik-e), hanem arra, hogy látni véli-e vagy sem. Ráadásul a jelek szerint ugyanabban az irányban torzít vagy nem torzít a megfigyelése, mint a miénk.

Amihez még annyit tegyünk hozzá, hogy a legalább részleges megoldás egy olyan mesterséges intelligencia lehetne (még ha jelenleg nem is tudjuk, hogyan lehetne ilyet készíteni), amely a miénktől eltérő szűrőrendszert használva próbálná értelmezni a valóságot. Ez ugyan szintén ki lenne téve a tévedéseknek, optikai illúzióknak stb., de – talán – észrevenne olyan, az idegen civilizációk létére utaló jeleket is, amiket mi nem.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020