Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Giordano Bruno-emlékdíj Almár Ivánnak
(Rovat: Idegen civilizációk?, Álmuk a világűr - 2008.04.28 00:32.)

Az amerikai SETI League idén Almár Ivánnak ítélte oda a Giordano Bruno-emlékdíjat. Ez minden évben annak jár, aki a legtöbbet teszi az idegen civilizációk tudományos kutatásáért, és így az adott szakterületen belül a lehető legnagyobb elismerést jelenti.

Giordano Bruno itáliai gondolkodót 1600-ban azért égették meg, mert kitartott amellett a meggyőződése mellett, hogy végtelen számú lakott világ létezik. A díj megalapítását Donald Tarter amerikai szociológus és SETI-kutató javasolta 1995 február 17-én, Bruno halálának évfordulóján. Az utóbbi években többek között Philip Morrison és felesége, Phyllis Morrison nyerte el (Philip Morrison volt a társszerzője annak az 1959-es cikknek Giuseppe Cocconival közösen, amely aztán az egész modern SETI-kutatás megindulását eredményezte).


Almár Ivánnak most azért ítélte oda a díjat a SETI League, mert több mint harminc éve vesz részt aktívan a területen folyó tudományos kutatásokban. Emellett annak a Rio-skálának a társszerzője, amely Almár megfogalmazása szerint a "Földön kívüli intelligencia felfedezésének bejelentésekor annak valóságos jelentőségét jellemezni képes", és Almár nevéhez fűződik a San Marino-skála is. Ez az utóbbi időben mind fontosabbá váló, az üzenetküldéssel foglalkozó aktív SETI-n belül annak a megítélését hivatott elősegíteni, hogy egy idegen civilizáció számára mennyire észlelhető a Földről kisugárzott jel mesterséges volta. A skálát a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia állandó SETI-kutatócsoportja 2007-ben fogadta el.

Almár Iván Élet az Univerzumban: szabály vagy kivétel? címmel 2002 őszén tartott előadást a Mindentudás Egyetemén, és akkor ezt mondta a SETI-s kutatásairól: " A hetvenes évek második felében kezdett foglalkoztatni a SETI problémája. Hallgattam Sklovszkij, Sagan, Marx György és mások vitáit a követendő megfigyelési stratégiáról, egyre többet olvastam arról, hogy vannak-e, lehetnek-e társaink az Univerzumban. Miután magam is többször hozzászóltam az aktuális problémákhoz, 1982-ben tagjává, 1986-ban társelnökévé választott a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia 1966 óta működő SETI Bizottsága. John Billingham, majd Jill Tarter mellett 2001-ig voltam társelnöke, egyben évente megrendezett szimpóziumainak egyik szervezője. A Nemzetközi Csillagászati Unió 1982-ben alapított Bioasztronómia bizottságának kezdettől fogva tagja vagyok, a kilencvenes években a vezetőség tagja is voltam. Idővel meggyőződtem arról, hogy kevés ennél fontosabb és aktuálisabb tudományos probléma létezik, amely egyben egész világlátásunkat is erősen befolyásolja." (forrás: mindentudas.hu/almar )

Almár Ivánnak az Űrvilág szerkesztősége nevében gratulálunk a neves elismeréshez!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020