Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Fejjel fel, vagy lefelé?
(Rovat: Holdraszállás 40, Az Apollo holdprogram - 2009.07.20 20:09.)

A holdkomp készen áll a leszállásra. A következő keringésben eljön az igazság pillanata is.

T + 100:37:36

Time Magazine különkiadás 1969. július 20.

Mielőtt az űrhajósok újra eltűnnének a rádiócsendben az újabb keringés során, amelyben a holdkomp elkezdi a süllyedést, létfontosságú volt, hogy egy külső ellenőrzést végezzenek rajta, elsősorban a lábak nyitott állapotára nézve. A leszállás során létfontosságú, hogy mind a négy leszállóláb teljesen nyitott és rögzített helyzetben legyen (a felbocsátáskor összehajtogatva indult, és rugós szerkezetek biztosították a széthajtogatást). Ellenkező esetben a holdkomp felborulhat a leszálláskor és az halálos hibának számítana. Ezért a még együtt repülő parancsnoki űrhajó és holdkomp úgy helyezkedtek, hogy Collins az ablakon át megvizsgálhassa Armstrongék űrhajóját, ahogy azok egy piruettet végeznek.

Sas, úgy néz ki csinos kis repülő szerkezetetek van, azt leszámítva, hogy fejjel lefelé vagytok – összegezte Collins a látottakat.
Valaki más van fejjel lefelé – jött a válasz Armstrongtól, örömmel nyugtázva, hogy az űrhajó tökéletes állapotban van (és utalva kicsit arra a helyzetre, hogy a világűrben a súlytalanságban alig-alig van értelme az olyan megszokott viszonyítási rendszereknek, mint a fent-lent). Összességében ez a rövid párbeszéd arról szólt – még ha ez a laikus nézőnek fel sem tűnt –, hogy megtörtént az utolsó ellenőrzés is, indulhat a holdraszállás.


Időközben elhagyták az űrhajósok az eddig árnyékban megbúvó leszállóhelyet is, és saját szemükkel is megpillanthatták – igaz még meglehetősen magasról – a Nyugalom Tengerének azt a kis csücskét, amit eddig csak fényképekről ismerhettek. Armstrongék örömmel jelentették, hogy látják a leszállóhelyet. Már nincs is egy egész keringés, hogy eljöjjön az igazság pillanata.

Godspeed Apollo-11!

Béla Dancsó

<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020