Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Sas leszállt! A Sas leszállt!
(Rovat: Holdraszállás 40, Az Apollo holdprogram - 2009.07.20 22:17.)

Leszálltunk a Holdon! Armstrong és Aldrin landoltak a Hold felszínén!

T + 102:45:43

Time Magazine különkiadás 1969. július 20.

Emlékszünk? „Mielőtt ez az évtized véget ér, embert juttatunk a Holdra...” És mostantól már mindez nem csak szándék, nem csak elhatározás, hanem valóság. Pár másodperce érkezett a történelmi rádióadás Neil Armstrongtól:
Houston, itt a Nyugalom Bázis. A Sas leszállt.
Vettem Nyugalom Bázis – nyugtázta a bejelentést Charlie Duke, a CapCom. – Rögzítjük, hogy lenn vagytok a talajon. Egy csomó fickó elkékült miattatok. De már újra kapunk levegőt. Nagyon köszönjük.

Az Apollo-11 teljesítette a küldetés nagyobbik részét, leszállt a Holdon. A hihetetlenül izgalmas leszállás után embert szállító űrhajó áll a Holdon, utasai jól vannak. Most már a holdfelszíni tevékenységhez készülnek. Ezekben a pillanatokban éppen a biztonsági startot készítik elő – ha bármilyen váratlan probléma támadna, azonnal tudniuk kell startolni –, majd aludni mennek az űrhajósok. Sajnos egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hol áll a Nyugalom Bázis – amely elnevezés egyébként Armstrong találmánya, még sohasem használták ezt a kifejezést a gyakorlások során és nem volt ilyen a műveleti tervben sem –, hisz a leszállás egy több kilométer kiterjedésű, az esetleges hibákkal is kalkuláló leszálló ellipszisben történt. Hogy hiba volt, és nem pontosan az ideális leszállóponton – azaz az ellipszis közepén – értek le, az biztos, hiszen maga Armstrong jelentette korábban, hogy „kicsit hosszabbak lesznek”. A választ talán akkor fogjuk megtudni, amikor Collins elrepül majd a leszállóhely felett és távcsővel megpróbálja megtalálni barátait, bemérve a helyszín koordinátáit is.

Mi, a holdutazás nézői, hallgatói pedig végre lélegzethez juthatunk és elmerülhetünk valamilyen egyetemes diadalérzetben. Ha a Holdra képesek voltunk leszállni, vajon milyen probléma lesz képes az utunkba állni? Győztünk, leszálltunk, a mai nap a világtörténelem legnagyszerűbb napja!

Béla Dancsó

<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020