Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az álom: három magyar kicsi a világűrben
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás , Kis űreszközök nagy szerepe - 2020.01.11 12:15.)

A SMOG-P világsikere és az ATL-1-gyel közös repülése során szerzett eddigi információink alapján reálisnak látszik, hogy idén egyszerre három magyar műhold legyen a világűrben.

Ehhez egyrészt az kell, hogy a tervek megvalósuljanak és júliusban valóban útra kelhessen a SMOG-1 is. Másrészt ami a SMOG-P-t és ATL-1-et illeti, az alacsony pálya rövid élettartamot feltételez. A különböző felsőlégköri modellekre, egyéb forrásokra hagyatkozó előrejelzések (inkább becslések vagy jóslások) 2020 áprilisától indulva 2021 januárjával bezárólag prognosztizálják az élettartamot. A SMOG-P süllyed gyorsabban, egy-két hónappal megelőzheti az ATL-1-et. A Nap aktivitásától függ a várható működési idő. Jelenleg a napfoltminimum idejét éljük, így van remény a 2021 januári visszatérésre.

Bob Twiggs amerikai professzor, a kis kockák kitalálója, atyja, megtudva sikerünket, egy szóval reagált e-mailben: Awesome! (klassz, óriási, döbbenetes)

A SMOG-1 startkihívása

Nem egyszerű. Az Unisat-7 olasz műhold lesz a második hordozó, az első az orosz Szojuz rakéta. Tehát először az Unisat-7 (tömege 25–30 kg) kerül önálló pályára, majd belőle „bújik ki” a SMOG-1. A pálya magassága 450–600 km körülire várható, napszinkron elrendezésű. A mellékelt, Unisat-6-ra alapozott kép mutat egy lehetséges „második startot”.


(Kép: G.A.U.S.S. Srl)

A SMOG-1 – reményeink szerint – felülről fogja „nézni” a két kicsit, a december óta már pályán levő két magyar PocketQube műholdat.

Dr. Gschwindt András
a SMOG projekt vezetője

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020