Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrkutatás Napja 2019
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Álmuk a világűr , Az Űrállomás és kontinensünk - 2019.09.25 08:15.)

A MANT hagyományos, október 17-ére tervezett őszi rendezvényének idei témája a 20 éves Nemzetközi Űrállomás lesz. A helyszín az MTA székháza.

Az űrtevékenység napjainkban a világűr megismerése mellett saját társadalmunk életkörülményeinek javítását, a technológiai modernizációt is szolgálja. Eredményeit a széles körben alkalmazzuk a gazdaságban, a mindennapi életben. A nemzetközivé szélesedő, gyorsan fejlődő űrtevékenységből a magyar kutatók és mérnökök is kivették részüket.

A nemzetközi együttműködés legjobb példája a Nemzetközi Űrállomás (ISS) létrehozása, amely tizenöt ország immár két évtizede tartó sikeres vállalkozása a világűrben. Az Egyesült Államok és Oroszország mellett Brazília, Japán, Kanada és az Európai Űrügynökség tizenegy országa, a tagállamok fele vesz részt a programban. Az ISS fizikai létrehozása 1998 végén az első orosz és amerikai modul összekapcsolásával kezdődött. Az első állandó legénység 2000 őszén kezdte meg munkáját, azóta folyamatos az emberi jelenlét a világűrben. A két esemény évfordulójára tekintettel a 2019-es űrnap témája:

20 éves a Nemzetközi Űrállomás.

Magyarország nem részese az ISS megépítésének és üzemeltetésének, ennek ellenére az elmúlt két évtized során magyar mérnökök számos berendezése került fel, működött és működik ma is az ISS fedélzetén, magyar kutatók pedig különböző tudományos kísérletek végrehajtásába kapcsolódhattak be. A rendezvény programjában a dozimetriától az anyagtudományokon át az űrélettanig terjedő területeken mutatják be a magyar közreműködést az emberes űrrepülés jelenlegi legnagyobb vállalkozásában a műszerek építésében és a kísérletekben részt vevő szakemberek.

A jubileum alkalmából és a Nemzetközi Világűrhét legnagyobb hazai eseményeként a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2019. október 17-én, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Székházában (Nagyterem, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) tartja az Űrkutatás Napja elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényt, amelyre a szakma képviselői mellett minden érdeklődőt várnak.

A rendezvény médiapartnere a Galaktika és az Űrvilág űrkutatási hírportál. További információk: Magyar Asztronautikai Társaság, iroda@mant.hu

Program:

Levezető elnök: dr. Both Előd, a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke

Megnyitó - 15:00 - 15:10
Dr. Bokor József, az MTA alelnöke
Dr. Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke

Előadások - 15:10-16:00

A Magyar Asztronautikai Társaság 2019. évi tevékenysége (dr. Hirn Attila, főtitkár)

  • A MANT 2019/2020-as diákpályázatának ünnepélyes meghirdetése
  • Űrkutatási (MANT) díjak átadása

Húszéves a Nemzetközi Űrállomás (dr. Horváth András Ferenc)

szünet (20')

Előadások – 16:20 – 17:50

Magyar kísérletek és eszközök a Nemzetközi Űrállomáson

  • A BHE távközlési berendezései az ISS-en (Solymosi János)
  • Magyar dozimetriai eszközök és mérések az ISS-en (dr. Strádi Andrea)
  • A NeuroSpat kísérlet (dr. Balázs László)
  • Az Obsztanovka kísérlet (dr. Szalai Sándor)
  • A FOCUS kísérlet (dr. Somosvári Béla)
  • Magyar biológiai minták az EXPOSE-R kísérlethez (dr. Bérces Attila)

A magyar űrtevékenység aktuális helyzete (dr. Ferencz Orsolya, KKM miniszteri biztos)

Zárszó - 17:50 - 18:00

Dr. Ferencz Orsolya (KKM miniszteri biztos)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020