Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Soproni ablak a világűrre
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2019.04.24 14:15.)

Elkezdődött a Magyar Űrkutatási Fórum 2019 konferencia.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Geodéziai és Geofizikai Intézet (GGI) közös szervezésében 2019. április 24–26. között Sopronban kerül sor a Magyar Űrkutatási Fórum 2019 konferenciára. A rendezvény helyszíne az MTA CSFK GGI épülete (9400 Sopron Csatkai Endre u. 6–8.).


(Kép: MTA CSFK GGI)

A Magyar Űrkutatási Fórum a legrégibb hagyományokkal rendelkező hazai űrkutatási szakmai-tudományos rendezvény. A kétévente rendezett konferenciák sorozatának története egészen 1972-ig nyúlik vissza. Széles körű bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget teremt a magyar űrkutatás és az űripar szereplői, egyetemi hallgatók, doktoranduszok számára. Fórumot biztosít az űrkutatáshoz, űrtevékenységhez kapcsolódó tudományterületeken, műszaki fejlesztésekben elért friss hazai eredmények bemutatására, megvitatására. Elősegíti a véleménycserét, a meglevő szakmai kapcsolatok erősítését, új együttműködések kialakítását a hazai űrkutató közösségen belül.

Magyarország 2015 óta az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja, szóba kerülnek ennek tapasztalatai és első eredményei. Felismerve, hogy az űrtevékenység a magyar gazdasági fejlődés szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró ágazat, a Kormány idén márciusban úgy döntött, hogy további költségvetési forrásokat biztosít a hazai űrtevékenység fejlesztésének előmozdítására.

A rendezvényt dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, dr. Kiss László akadémikus, az MTA CSFK főigazgatója és dr. Bacsárdi László, a MANT alelnöke nyitotta meg. „Az emberiség mindennapi életében fokozott szerepe van és lesz az űrtevékenységnek. A Magyar Kormány a szektor megerősítése érdekében magasabb szintre helyezte a terület képviseletét és 2019-től megduplázta a korábban erre a célra fordított költségvetési forrásokat. Ez lehetőséget ad arra, hogy Magyarország jobb pozícióba kerüljön a nemzetközi űrtevékenységben” – emelte ki köszöntőjében dr. Ferencz Orsolya.

„A konferencia eredetileg egy vándorkonferencia volt, de 2015-ben a Geodéziai és Geofizikai Intézet lelkes szervezőbizottságának köszönhetően olyan jól sikerült az akkor Sopronban tartott rendezvény, hogy immáron harmadszor térünk vissza a hűség városába” – mondta megnyitójában dr. Bacsárdi László, a szervezőbizottság társelnöke.

A Magyar Űrkutatási Fórum első napján a mintegy 80 résztvevő kerekasztal-beszélgetésen vitatja meg a készülő Nemzeti Űrstratégiával kapcsolatos kérdéseket. A három nap tudományos programjában közel 30 plenáris előadás és majdnem ugyanennyi poszter szerepel, többek között az űrfizika, űridőjárás, napfizika, geofizika, légkörfizika, űrcsillagászat, planetológia, földmegfigyelés, távközlés, adatelemzés témáiban. A konferencián meghívott előadást tart dr. Kiss László akadémikus, az MTA CSFK főigazgatója és dr. Wesztergom Viktor, az MTA CSFK GGI igazgatója.

A részletekről a Magyar Űrkutatási Fórum 2019 honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. Még a konferencia idején is fogadnak résztvevőket, helyszíni regisztrációval. (Forrás: MANT sajtóközlemény)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019