Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hazai űr-együttműködés
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség az országnak - 2018.12.07 07:00.)

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT).

A megállapodást 2018. december 5-én a HUNSPACE nevében Hargitai Péter, a Klaszter elnöke, a GeoAdat Szolgáltató Kft. ügyvezetője, a MANT nevében pedig Both Előd, a MANT elnöke a GeoAdat Kft. székhelyén írta alá. A megkötött megállapodásban a szervezetek kifejezik együttműködési szándékukat a magyar űrtevékenység, nevezetesen az ipar, a kutatás és az oktatás segítése érdekében. Ennek megfelelően folyamatosan és kölcsönösen tájékoztatják egymást munkájukról, elsősorban rendezvényeikről, amelyeken igény esetén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a másik félnek.


A Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) a magyar űripari vállalatok érdekvédelmi szervezete. A HUNSPACE a magyar űr-orientált szervezeteket fogja össze és képviseli érdekeiket belföldön és külföldön egyaránt. Minden erejével támogatja a hazai űripari szereplők láthatóvá válását és piacra jutását. Beszállítói hálózatokat szervez a nagyobb projektek sikeres végrehajtására. A szervezet négy divízióban működik (földmegfigyelés, műholdalkatrészek, elektronika és kisműhold, kutatás). A szervezetnek honlapja tanúsága szerint közel ötven vállalkozás és intézmény a tagja, székhelye Miskolcon van.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a hazai űrtevékenység egyik szakmai szervezete, az űrtevékenységgel kapcsolatos legnagyobb ismeretterjesztő és szemléletformáló egyesület. A közhasznú szervezet alapvető célkitűzése az űrkutatás és űrtevékenység valamennyi területéhez kapcsolódó korszerű ismeretátadás és a társadalmi tudatosság kialakítása.


Itt adunk hírt arról is, hogy a Magyar Űripari Klaszter a 2018. november 29–30-án Miskolcon megtartott, Irány az űripar! című rendezvényén elfogadta a saját stratégiáját. (Néhány hírportálon ezzel kapcsolatban téves információ jelent meg, az erre vonatkozó helyreigazító nyilatkozat a HUNSPACE honlapján olvasható.) A dokumentumban megállapítják, hogy a szervezet két korábbi, öt-öt éves időszakokra elfogadott stratégiai célkitűzései jórészt teljesültek. A 2018-as stratégiában áttekintik a hazai űripar helyzetét, elsősorban azt tartva szem előtt, hogy legutóbbi stratégiájuk elfogadása óta hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) tagja lett, ami az űripar számára is új helyzetet teremtett. A stratégia áttekinti a HUNSPACE tagjainak kompetenciáit, majd összefoglalja a szervezet előtt álló legfontosabb feladatokat. A szűkebben vett ipari tevékenységen túl a Klaszter fontosnak tekinti a Klaszter képviseletét a média és az oktatási intézmények felé. Kiemelt fontosságú, hogy lehetőség szerint külön standdal vegyenek részt a legfontosabb európai űripari összejöveteleken, kiállításokon és hasonló rendezvényeken. A stratégia kívánatosnak tartja, hogy Magyarország fokozatosan bekapcsolódjék az ESA önkéntes programjaiba, mert ezáltal a hazai cégek újabb ESA-űreszközök építésébe kapcsolódhatnának be.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020