Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrtevékenységről a Gábor Dénes-díjasok klubjában
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2018.02.24 08:15.)

Február 16-án hazai kutatók űrtémájú előadásait hallgathatták meg az érdeklődő Gábor Dénes-díjasok.

A holográfia Nobel-díjas felfedezőjéről, Gábor Dénesről elnevezett díjat a NOVOFER Alapítvány kuratóriuma ítéli oda 1989 óta minden évben a kimagasló szellemi alkotásokat létrehozó és az új ismereteket a gyakorlatba átültető mérnököknek, kutatóknak, feltalálóknak. Többek között olyan űrtevékenységgel foglalkozó szakemberek is részesültek ezen megtiszteltetésben, mint 2003-ban Csornai Gábor, a FÖMI Távérzékelési Központ vezetője a távérzékelés mezőgazdasági alkalmazásaiért, 2008-ban Apáthy István, az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézet főtanácsosa a nagy sikerű Pille dózismérő rendszer kifejlesztéséért. Nemrég, 2014-ben Solymosi János, a BHE Bonn Hungary Kft. űrtechnológiai igazgatója és ezzel párhuzamosan a Magyar Asztronautikai Társaság elnöke (MANT) vehette át eme díjat a magyar űriparban betöltött meghatározó alkotói szerepéért.

A díjazottak több mint kétszáz fős társasága havi rendszerességgel rendez klubesteket annak érdekében, hogy a tudományos és technológiai hírekről első kézből hallhassanak és tágíthassák látókörüket előremutató kutatási és fejlesztési újdonságokkal. Múlt pénteken az érdeklődők az űrkutatás és űripar témakörében hallhattak négy előadást.


Elsőként Bacsárdi László, mérnök-informatikus – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa, a Soproni Egyetem docense – beszélt a rendkívül előremutató kvantumkommunikációban folyó kutatásokról és a nem túl távoli jövőben történő felhasználásának távlati lehetőségeiről. Őt követte Hirn Attila, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Előadása az űrbéli sugárzás hatásairól és a dózismérés jelenlegi állapotáról szólt. Majd ezek után Darvas Ferenc, a ThalesNano nanotechnológiai cég elnöke és Milánkovich Dorottya, az InnoStudio Zrt. projektkoordinátora mutatták be a jelenleg űrben végezhető és tervezett kémiai és gyógyszeripari kísérleteket. Az előadások sorát Horváth Dezső zárta. A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék egyetemi tanára mesélt a kutatási csoportjával súlytalanság állapotában végzett kémiai kísérleteinek technikai részleteiről, a megálmodástól kezdve a tervezésen és elvégzésen át az eredményekig.

Minden előadást aktív érdeklődés és kérdések követtek, melyek jól szemléltették a közönség elhivatottságát és tudásvágyát. A témákban nem járatos érdeklődőként is érdekfeszítő prezentációkat láthattak a megjelentek, és igazán motiváló a közeg az új kreatív ötletek és potenciális együttműködések megszületéséhez.

Ordasi András
(MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, tudományos segédmunkatárs)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019