Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Navigáció és térképészet , Földmérési és Távérzékelési Int. - 2018.02.04 07:15.)

A KGO a hazai űrkutatás egyik fontos centruma, elsődleges feladata a műholdas geodéziai technológiák megismerése és hazai adaptációja a földmérés és a földtudományok területein.

A Kozmikus Geodéziai Obszervatórium (KGO) 2017-ben anyaintézményével, a Földmérési és Távérzékelési Intézettel (FÖMI) egyetemben új szakterületi környezetbe került: egy kormánydöntés következtében a FÖMI és vele a KGO Budapest Főváros Kormányhivatalának (BFKH) főosztálya (Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály) illetve osztálya lett. A hivatali struktúrában a KGO-nak sikerült megőriznie kutatóhely jellegét, és bár különösen humán oldalról gyökeres átalakuláson – megújuláson – mentünk keresztül, a VLBI kivételével folytatjuk a korábban is a GNSS-hez és műholdradarhoz kötődő kutatásainkat.


(Kép: KGO)

A megújulás egyik fontos jele, hogy egy modernizált megjelenésű, frissített tartalommal rendelkező új weboldalat indítottunk 2017 decemberében. A weboldal a www.sgo-penc.hu címen érhető el, ahol bemutatjuk a történetünket, kutatásainkat, obszervatóriumi tevékenységeinket és szolgáltatásainkat.


Újdonság, hogy a Történeti Kiállításunk virtuálisan körbejárható, az általuk fejlesztett alapponthálózatok interaktívan megjeleníthetők, a szeizmológiai és meteorológiai észlelések online módon azonnal, illetve heti frissítéssel megtekinthetők.

A weboldal legfontosabb újdonsága a Galileo-blog, ahol az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszerrel kapcsolatos friss információkat, alapadatokat és híreket jelentetünk meg. A Galileo-blog és az Űrvilág portál együttműködnek és a tematikusan érintett hírek mindkét portálon megjelenhetnek. Ezúton is felkérünk minden érintett kollégát, hogy ha Galileo témában releváns hazai híre van, jelentkezzen a KGO Galileo-blog szerkesztőjénél, Hajdu Istvánnál.

Kérünk mindenkit, hogy rendszeresen látogasson el oldalunkra, folyamatosan dolgozunk annak fejlesztésén. Egy éves szünet után februárban újraindul a régi hagyományokkal bíró KGO Tea, ide is várunk előadás-javaslatokat!

Kenyeres Ambrus

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020