Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megújult a Műegyetem műholdvezérlő állomása
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe , Korszerű oktatás - 2018.01.16 07:15.)

A SMOG-1 vételére készülve új antenna és forgatórendszer került a Műegyetem E épületének tetejére.

Szponzoraink (a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács) támogatásának köszönhetően sikerült a Masat-1 üzemeltetésében használt, a Műegyetem E épületének tetején elhelyezkedő antennarendszert és annak forgatóját lecserélnünk. Különösen az utóbbi okozott gondot. A 437 MHz-es yagi csoportot egy nagyobb nyereséget biztosító parabola reflektorú antenna váltotta fel. A reflektor nagy felülete (16 m2) – annak ellenére, hogy rácsos szerkezetű – jóval nagyobb szélterhelést jelentett, mint elődje. Alig egy év alatt három forgatót „fogyasztott” el a nagy parabolánk, mire sikerült a megfelelő megoldást megtalálnunk.


A Hepenix Kft. vállalkozott arra, hogy egy számunkra (és az antenna számára is) elfogadható hajtóművet konstruáljon. Alapkövetelmény volt, hogy a Haris és Illés Kft. által tervezett állványt ne kelljen lecserélni. 2017 végére elkészült az új forgató. Rendszerében is különbözik elődjeitől. Az előzőek azimut–magasság (Az–El) követési elvet alkalmaztak, míg a jelenlegi X–Y megoldást használ. Ez különösen magas pályák követése esetén előnyös. Hátránya, hogy követés közben elfordítja a mozgatott antenna polarizációs síkját. Esetünkben ez nem jelent hátrányt, mivel az antennarendszer körpolarizált. Az állomás vezetőjének, Dudás Leventének, és operátorának, Hödl Emilnek okozott gondot a két forgatási elv békés együttműködésének biztosítása. Az átvonulásokat előrejelző programok Az-El irányokat adnak meg.


A Masat-1 életének utolsó időszakában nagy sikert aratott az interneten is hozzáférhető vevőállomás. Sokaknak okozott örömet az űrből érkező jelek hallgatása. A SMOG-1 vételére készülve, Hödl Emil kibővítette a hang nyújtotta élményt az antenna képével, mely jól láthatóan követi a műholdak mozgását. Ez az elrendezés emberközelivé hozza, könnyebben követhetővé teszi a műholdról érkező jeleket. A http://152.66.73.241:33333/ címen látható a szabadon hozzáférhető vevőkezelő felület, melyen a figyelt műholdat követő antenna mozgása is látható. Az állomás néhány hónapig tesztüzemben működik. Jelenlegi konstrukciójában Európa egyik legjobb kisműhold-vezérlőállomása.

Dr. Gschwindt András
(a SMOG-1 projekt vezetője)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018