Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SMOG-1 startlehetőség
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kis űreszközök nagy szerepe - 2018.01.10 16:15.)

A legújabb hírek szerint 2019 végén vagy 2020 elején indulhat az apró műegyetemi műhold.

A SMOG-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett apró, 5 cm élhosszúságú kocka alakú „zsebműhold” (PocketQube). Építése egyetemi hallgatók közreműködésével 2014 óta folyik. Feladata – az oktatási célon túl – a digitális földfelszíni videóadások által keltett rádiószennyezettség (a „rádiófrekvenciás szmog”) mérése lesz alacsony Föld körüli pályán. Egy 2016-os tavaszi cikkünkben azt írtuk, hogy az olasz G.A.U.S.S. Srl (Group of Astrodynamics for Use of Space System) és a BME közötti megállapodás keretében aláírták a SMOG-1 startszerződését. A start akkor várható időpontja 2017 volt.

A pályára bocsátás úgy valósul majd meg, hogy a SMOG-1 az UniSAT-7 nevű nagyobb műholdba épített kidobószerkezetbe kerül. Innen az első Föld körüli pálya megtétele után egy rugós szerkezet löki ki az űrbe. Az UniSAT-7 fejlesztése azonban a vártnál lassabban haladt, és a startra kiválasztott Dnyepr hordozórakéta indítási lehetőségével is gondok merültek fel. Dr. Gschwindt András, a a SMOG-1 projekt vezetője tájékoztatása szerint az UniSAT-7 startja most 2019 végére vagy 2020 elejére várható. A hordozórakéta egy orosz Szojuz-2.1v, a starthely pedig vagy a kazahsztáni Bajkonur, vagy az orosz távol-keleti Vosztocsnij lesz. A tervezett poláris napszinkron pálya 400-500 km magasan húzódik majd.

A projekt részletei iránt érdeklődőknek ajánljuk korábbi cikkeinek (ld. a lap alján), valamint a nemrég Dudás Leventével, a projekt műszaki vezetőjével készített Index interjút.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018