Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Űrkutatási Fórum Sopronban
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2017.04.14 12:15.)

Egy hete zárult a hazai űrkutatók legnagyobb konferenciája, amely egy már 1972 óta élő sorozat kereken 30. alkalma volt.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Geodéziai és Geofizikai Intézet (GGI) közös kezdeményezésére, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar társszervezésével 2017. április 5–7. között Sopronban került sor a Magyar Űrkutatási Fórum 2017 konferenciára. Ez a legrégibb hagyományokkal rendelkező hazai űrkutatási szakmai-tudományos rendezvény. Legutóbb két évvel ezelőtt rendezték Sopronban, most ugyanarra a helyszínre látogattak vissza a résztvevők. A 2015-ben a nevében megújult, tartalmában pedig kibővült konferencia a korábbi Ionoszféra- és Magnetoszféra-fizikai Szemináriumok sorozatának folytatása. Ezek közül az első 1972-ben éppen Sopronban volt, ahogy most a harmincadik is.


Magyar Űrkutatási Fórum 2017, mint a 30. Ionoszféra- és Magnetoszféra-fizikai Szeminárium két ünnepi tortát is megérdemelt. Pontosabban a résztvevők, akik a konferenciavacsorát követően fogyasztották el a tortákat...

A fórum célja a hazai űrkutató szakemberek közötti kapcsolatok erősítése, a véleménycsere elősegítése, új együttműködések kialakítása volt. A barátságos hangulatú, a magyar űrkutatásról jó keresztmetszetet adó konferencián a kutatók és mérnökök három nap alatt húsznál is több előadásban mutatták be legújabb eredményeiket. Több jelentkező is lett volna, de időszűke miatt nem fért be mindenki a szóbeli előadások programjába. Így a programbizottság kénytelen volt válogatni a jelentkezők között, hogy minél színesebb legyen a kínálat. A többiek látványos posztereken foglalták össze mondanivalójukat. A poszterelőadók is kaptak ugyanakkor 1-1 percnyi szót, hogy felhívhassák a figyelmet munkájukra, illetve két nap délutánján is hosszú szekciót rendeztek, ahol meg lehetett tekinteni és vitatni a poszterek tartalmát. Az oldott hangulatot és az őszinte eszmecserét a poszterszekcióval egybekötött borkóstoló volt hivatott biztosítani.


A Magyar Űrkutatási Fórum 2017 résztvevőinek csoportképe az MTA CSFK GGI soproni épületének bejáratánál. (Kép: MTA CSFK GGI)

A Magyar Űrkutatási Fórumot Szarka László, az MTA CSFK főigazgatója és Bacsárdi László, a MANT főtitkára nyitotta meg. Meghívott előadást tartott a hazai űrkutatás aktuális helyzetéről Tari Fruzsina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, valamint az Európai Űrügynökség tudományos programjairól Kiss László, az MTA CSFK főigazgató-helyettese. A további előadásokon szó volt űrfizikáról, űridőjárásról, napfizikáról, geofizikáról, űrcsillagászatról, üstököskutatásról, a Nemzetközi Űrállomáson és kutatórakétán végzett mérésekről, műholdas földmegfigyelésről, helymeghatározásról, kommunikációról, nagy mennyiségű adatok elemzéséről. A konferencia zárszavát Almár Iván, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke mondta. A tudományos program részleteiről a Magyar Űrkutatási Fórum 2017 honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A szóbeli előadások és poszterek tartalmi kivonatát a MANT egy füzetben, elektronikus formátumban megjelentette, és nem sokkal a konferencia után a résztvevők által benyújtandó cikkek is napvilágot látnak majd egy kötetben.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020