Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Aláírták a SMOG-1 startszerződését
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás , Kis űreszközök nagy szerepe - 2016.04.25 12:15.)

A BME-n készülő második magyar kisműhold a tervek szerint 2017 elején állhat pályára!

2016 februárjában az olasz G.A.U.S.S. Srl (Group of Astrodynamics for Use of Space System) és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közötti megállapodás keretében aláírták a SMOG-1 kisműhold startszerződését. A műhold a Műegyetemen készül a hallgatók széleskörű bevonásával. A start várható időpontja 2017 első negyedéve. A hordozórakéta az ukrán–orosz Dnyepr, mely 500–600 km magas napszinkron pályára állítja a műholdat. A felbocsátás helyszíne az orosz Jasznij űrbázis lesz.

A pályára állítás két lépésben történik. A földi integrálás során a SMOG-1 az UniSAT-7 műholdba épített kidobószerkezetbe kerül. Innen, az első Föld körüli pálya megtétele után, egy rugós szerkezet dobja ki az űrbe, majd 10 perccel később szólalhat meg a „hangja”, a telemetria rendszer. Ez a megoldás már jól bevált az UniSat-6 esetében, amely a képeken látható.


A 2014 júniusában indított UniSat-6 műhold felépítésének vázlata.


Az UniSat-6 műhold a Föld körül, miközben a rajta levő apró műholdak önállósodnak. (Képek: G.A.U.S.S. Srl)

A SMOG-1-éhez hasonló méretű (5 × 5 × 5 cm-es kocka) szerkezet pályára állítására nagyon nehéz vállalkozót találni. Nem kereskedelmi mennyiség, mondják a számításba jöhető rakéták üzemeltetői. Ez indokolta az amerikai Twiggs professzor döntését is, miszerint a kis kockákat átalakította olyan méretűre, melyekből több helyezhető el a ma már világszabvánnyá vált CubeSat belsejében. Így a fajlagos startköltségek csökkenek a szabványos, jól működő kidobószerkezetek használatával.

Dr. Gschwindt András
a SMOG-1 fejlesztő csoport vezetője

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020