Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Táguló határok – könyvbemutató
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Álmuk a világűr - 2016.03.07 07:15.)

Táguló határok – Elek László beszélgetései a 70-es, 80-as évek magyar űrkutatóival. A MANT kiadásában megjelent új kötetet pénteken mutatták be a Millenárison.

A mostani kötet előzménye, a magyar űrkutatás kezdeteit bemutató Tudomány születik két évvel ezelőtt, 2014-ben jelent meg. Tíz interjú a hőskorról, tíz ember, aki nemcsak tanúja, de aktív alakítója is volt a megszülető új területnek. A könyv sikere bebizonyította, hogy az űrkutatásról szóló, személyes hangú beszámolók nemcsak fontos forrásmunkák a jövő tudománytörténészei számára, hanem egyúttal érdekes, a korszakra nagyon jellemző olvasmányok is.


A Táguló határok ennek a munkának a folytatása. Az 1970-es és 1980-as évek izgalmas és tanulságos időszak volt a magyar űrkutatás és általában az űrtevékenység számára. Magyar űrhajós járt a világűrben, új kutatási területek születtek, és az egyre távolabbi célok felé induló űrszondák magyar kutatók műszereit is magukkal vitték. Kitágult a látóhatárunk, és az új témákkal új szereplők jelentek meg. Ebben a kötetben tizenöten mesélnek életükről, kutatásairól, eredményeikről. A velük készült interjúk remélhetőleg hűségesen és érdekesen adják vissza e korszak történéseit és hangulatát.


A március 4-én a Millenáris B csarnokában tartott könyvbemutatón Bacsárdi László, a MANT főtitkára és Elek László, a könyv szerzője, az interjúk készítője mutatták be a röviden kötetet. Az eseményre meghívást kaptak és sokan megjelentek a könyvben interjúval szereplő kutatók is.

A könyv borítójának hátoldalán olvasható szövegből idézünk:

Hosszú folyamat eredményeként 2015-ben hazánk hivatalosan is az Európai Űrügynökség (ESA) tagjává vált. Az ESA-hoz való tartozás számos új lehetőséget kínál a hazai űrszektor számára, és egy újabb nemzedéket inspirálhat arra, hogy a világűrhöz kapcsolódó tevékenységgel foglalkozzék. Ez az inspiráció számos embert érinthet, hiszen az űrtevékenység mérnökök, természettudományos szakemberek, informatikusok, orvosok, jogászok, üzletemberek, projektmenedzserek, bölcsészek és formatervezők számára egyaránt kínál kihívásokat (és a lista még bőven folytatható).

A csatlakozás azonban nem lett volna lehetséges a nagy múltú hazai űrkutatási eredmények nélkül. A kötetet kiadó Magyar Asztronautikai Társaság – 1956-ban alapított jogelődjén keresztül – idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Egyesületünk számos szakmai és ismeretterjesztő rendezvényt szervez az űrkutatás iránt érdeklődő fiataloknak, a nagyközönségnek és az űrkutatás aktív szereplőinek. Lesznek hazai és nemzetközi konferenciák, táborok, kirándulások, beszélgetések – de mindegyiknek lesz egy közös pontja: lehetővé tesszük a különböző generációk közötti kapcsolattartást. Az űrkutatás elismert, deresedő hajú szaktekintélyeit összekötjük a most aktívan dolgozó korosztállyal, az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalokkal és a még iskolapadban ülő diákokkal. A legrégebbi hazai űrkutatási társadalmi szervezetként fontos feladatunknak tartjuk, hogy az 1957-ben kezdődött űrkorszak hazai kapcsolódási pontjait felkutassuk, meghatározó szereplőit bemutassuk. E gondolat szellemében jelentettük meg 2014-ben a Tudomány születik című könyvet, amelyben a kor tíz legnevesebb, akkor még élő szakértője emlékezett vissza a kezdetekre. Ennek szerves folytatása a mostani kötet, amely a 70-es és 80-as évek azon meghatározó magyar szereplőire fókuszál, akik Magyarországon dolgoztak, és ma is köztünk élnek. Az emberes űrrepüléstől a helymeghatározó rendszereken és a különböző űrszondás programokon át az anyagtudományokig számos terület szakértőivel beszélget Elek László. A személyes hangvételű interjúk bemutatják, hogyan feszegették az ismeretlen határait a hazai űrkutatók. A beszélgetésekből kirajzolódó történetek mára történelmünk szerves részét képezik – itt az idő, hogy megismerjük!

A könyvben interjúval szereplő 15 jelentős hazai űrkutató névsora betűrendben: Balázs Lajos, Bárczy Pál, Benkó György, Borza Tibor, Csornai Gábor, Farkas Bertalan, Hegymegi László, Karmos György, Lichtenberger János, Magyari Béla, Remes Péter, Roósz András, Szabó József, Szalai Sándor és Szegő Károly. A függelékben Bognár László, Fejes István és Tarcsai György is szerepel, ők sajnos már nincsenek közöttünk, nem érhették meg a könyv elkészítését.


Csoportkép a könyv alkotóival, az ünnepélyes bemutatón és beszélgetésen megjelent interjúalanyokkal. (Fényképek: Trupka Zoltán)

A kötet megjelentetését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatta. Az érdeklődők a Táguló határok című könyvhöz először a bemutatón juthattak hozzá, később közvetlenül MANT-tól szerezhetik majd be (könyvesbolti forgalomba várhatóan nem kerül). Ára 3490 Ft, amiből a MANT tagjai kedvezményt kaphatnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021