Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két éve repül a VesselSat-1
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Biztonságos közlekedés , Kis űreszközök nagy szerepe - 2013.10.12 08:15.)

Indiából startolt, Luxemburgban építették, rajta fontos magyar berendezéssel – két év után is hibátlanul működik a VesselSat-1.

A kis műhold 2011. október 12-én állt pályára egy indiai PSLV hordozórakétával, az Egyenlítő síkja közelében fekvő (20 fokos pályahajlású), alacsony (a felszín felett kb. 850 km-rel húzódó) pályára. Kizárólagos feladata a tengeri hajóforgalom követése, a hajókra telepített ultrarövid hullámú AIS (Automatic Identification System) rádiós jeladók adásának vételével. Ezt azóta is megszakítás nélkül, éjjel-nappal végzi, hűségesen továbbítva a forgalmi és telemetriai adatokat a földi központba. Mint annak idején beszámoltunk róla, a műholdfedélzeti rendszer egyik fontos berendezését, egy digitális modulátort Magyarországon, a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft-nél tervezték és építették.

Solymosi János, a budapesti cég űrtechnológiai igazgatója szerint a két eltelt év tapasztalata alapján a technológia teljes siker, hibátlanul működik. A műhold üzemeltetői nagyra értékelik a magyar fejlesztésű modulátort, mivel az alkalmazott új algoritmusok olyan tiszta jelek előállítását tették lehetővé, hogy a műholdas csatornán az eredetileg tervezettnél harminc százalékkal több információt lehet időegység alatt átküldeni. Ezáltal a rendszer hatásfoka jelentősen megnövekedett. A sikeres működésnek köszönhetően (is) a technológia újabb műholdakon történő alkalmazásáról folynak tárgyalások.


A 28,7 kg tömegű, 30 cm élű kocka alakú VesselSat-1-et Luxemburgban szerelte össze a LuxSpace cég. (Kép: LuxSpace)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020