Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz Budapesten
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség a kontinensnek , Szakmapolitika - 2013.10.08 13:20.)

A magyar űripar növekedése a technológiai innováció egyik kulcsterülete. Ez a témája a Magyar Űripari Klaszter 2013. október 9-i nemzetközi tanácskozásának.

A megbeszélésen Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Antonio Garutti, az Európai Űrügynökség (ESA) Iparpolitkai Irodájának a vezetője tekinti át Magyarország közelgő ESA csatlakozásának a kérdéseit. A Magyar Űripari Klaszter (HUNSPACE) közel 98 millió Ft uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében technológiai fejlesztésre. A rendezvényt a támogatott projekt részeként szervezik.

A tanácskozáson az ESA tagság előnyeiről és problémáiról három újonnan belépett (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Románia) és három belépni szándékozó (Szlovákia, Észtország, Magyarország) ország képviselője tart tájékoztatót. A világ űripara 2012-ben – a recesszió ellenére is – 7%-os növekedést produkált. Ezen belül is kiemelkedett a műholdgyártás 20%-os és az űrfelvételek hasznosítása a maga 27%-os növekedésével. Magyarország űripara is ezeken a dinamikusan fejlődő részterületeken tevékenykedik. A Magyar Űripari Klaszter új stratégiája jelentős előrelépést irányoz elő. A Magyar Űripari Klaszter az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatást nyert el technológiai fejlesztésre, szatellit-alkatrészek európai beszállítói pozícióinak megszerzése és kiszélesítése érdekében. A 2007 májusában alakult miskolci székhelyű klaszter célja a hazai űriparban érdekelt, vagy potenciálisan érdekelt cégek tömörítése, közös érdekeik összehangolása, érvényesítése, együttes fellépésükkel piacképességük növelése.

A rendezvény helyszíne az Uránia Csillagvizsgáló (1016 Budapest, Sánc utca 3/b.), időpontja 2013. október 9., 10-16 óra. (Forrás: Magyar Űripari Klaszter)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021