Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

JUICE: műszerek magyar részvétellel
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, A Nap és bolygótestvéreink , Távoli világok kutatói - 2013.02.23 08:15.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) első nagy bolygóközi szondája, a Jupiterhez indítandó JUICE fedélzeti műszerei között magyar fejlesztésűek is lesznek.

2013. február 21-én az ESA tudományos programbizottsága döntött a 2022-ben a Jupiterhez induló JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) szondájára kerülő műszerek kiválasztásáról. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának Részecske- és Magfizikai Intézete (RMI) két műszer pályázatának az elkészítésében vett részt. A döntés értelmében mindkettő a szondára kerül.

Az európai űrkutató intézetek és egyetemek nagy megmérettetése volt ez a kiválasztás, hiszen bolygóközi missziókra egyre ritkábban kerül sor. Tíz műszeregyüttes fog nyolc évig repülni, amíg eljut a Jupiter környezetébe. Ott a tervek szerint legalább három éven át fogja a Jupitert és holdjait kutatni. (A tizenegyedik kiválasztott kísérlethez nem készül külön fedélzeti berendezés. Abban a szonda rádióadójának jelei alapján, földi rádiótávcsövek globális hálózatával fogják a JUICE pontos helyzetét meghatározni, részben szintén magyar közreműködéssel. – A szerk.) A műszerek fejlesztésében Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Olaszország, Lengyelország, Magyarország, Spanyolország, Svájc, Svédország, az Egyesült Királyság, valamint az Amerikai Egyesült Államok és Japán kutatói vesznek részt.


A JUICE szonda a Jupiter közelében. (Fantáziakép: ESA)

A Jupiter és holdjai hasonlítanak egy kis Naprendszerhez. Ez a program közvetve lehetőséget ad a kutatóknak, hogy tanulmányozzák, mélyebben megismerjék a más csillagok körül kialakuló bolygórendszereket, az esetleges élet feltételeinek kialakulását. Magyarországról a Wigner RMI mellett az SGF Kft. mérnökei is részt vesznek a műszerek építésében, ahol már 15 éve járulnak hozzá műszerfejlesztésekkel különböző űrkutatási programokhoz. Az egyik kiválasztott berendezés a Jupiter rendszerének plazmakörnyezetét fogja vizsgálni, azaz a bolygó és holdjainak mágneses tere, valamint a kozmikus sugárzás és a napszél kölcsönhatását. A másik műszer egy magnetométer, amely a Jupiter és nagyszámú (jelenleg 64 ismert) holdjának mágneses terét kutatja. Mint ismeretes, a földi élet kialakulásának és létezésének egyik elengedhetetlen feltétele a Föld mágnesessége. Az ártalmas kozmikus és napsugárzástól a magnetoszféra védi az életet.

Szalai Sándor

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020