Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Progressz M-18M dokkolás, magyar műszerekkel
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az Űrállomás és Oroszország , Az Űrállomás és kontinensünk - 2013.02.13 12:15.)

A start után alig 6 órával megérkezett a űrállomásra az orosz teherűrhajó, rajta a nemzetközi Obsztanovka kísérlet magyar fejlesztésű berendezéseivel.

Az orosz Progressz M-18M (50P) teherűrhajó február 11-én (hétfőn), magyar idő szerint 15:41-kor indult Bajkonurból, és 20:35-kor már csatlakozott is a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).


(Kép: NASA TV)

A megszokott hasznos teher – élelmiszer, víz, oxigén, levegő, üzemanyag, tartalék alkatrészek, személyes használati tárgyak, kísérleti berendezések – részeként repültek az Obsztanovka kísérlethez (az orosz szó jelentése: környezet) szükséges új műszerek is. Az orosz vezetéssel, hét ország együttműködésével folyó kutatóprogramban Magyarországról egy egyetem (az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Űrkutató Csoportja), egy akadémiai kutatóközpont (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, korábban KFKI RMKI) és két űripari kisvállalkozás (BL-Electronics Kft. és az SGF Kft.) vesz részt. A mérések célja a Föld kozmikus elektromágneses környezetének és az űridőjárásnak a vizsgálata. A kutatók arra kíváncsiak, milyen jelenségeket vált ki a Föld magnetoszférájában nagy sebességgel száguldó, közel 500 tonnás fémtest, az űrállomás. Az érzékelőket hamarosan az űrállomás külső részén helyezik el az ISS űrsétát végrehajtó űrhajósai. Az Obsztanovka kísérlet műszeregyütteséről, a jelentős magyar hozzájárulás részleteiről az Origo hétfői cikkében olvashatnak.


A két magyar gyártmányú külső adatgyűjtő (DACU, Data Acquisition and Control Unit) tervezett helye az ISS orosz moduljának külső falán. (Kép: SGF Kft.

Az Obsztanovka kísérlet hazai előkészületeiről az elmúlt években az Űrvilág is többször beszámolt, régebbi cikkeink elérhetők a lap alján.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020