Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

TECHDOSE – újabb magyar ballonkísérlet a svéd űrbázisról
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2012.10.25 07:15.)

Idén is sor került az Európai Űrügynökség oktatási programja keretében a BEXUS sztartoszférikus ballon felbocsátásra a Svédországban található ESRANGE űrbázisról. A BEXUS 14 és 15 ballonokat indították útjukra, melyek egyikén kapott helyett a magyar TECHDOSE diákkísérletünk is.

A felbocsátásra szeptember 24-én a déli órákban került sor, amit a csapatunk izgatott várakozása előzött meg.


A felbocsátás előtti napokban a csapatunk tagjai fáradhatatlanul dolgoztak a kísérlet végső rendszertesztjén és az utolsó beállításokon. Legfőbb célunknak a kozmikus sugárzás részletes tanulmányozását tűztük ki, aminek keretében többféle műszerrel mértük a sugárzás dózisát és ezek eredményeit hasonlítottuk össze egymással. A kísérlet jelentős mértékben épített a tavalyi, sikeres CoCoRAD repülés eredményeire.

A felbocsátás reggelén nyolc óra tájban kezdődött a hivatalos visszaszámlálás, melynek során elvégezhettünk egy utolsó tesztet a kísérletünkön, valamint a repülés előtti teendőkkel foglalkoztunk, mint például egyes passzív dózismérők kiolvasása. Az időjárás szokatlanul tökéletes volt egész nap az indításhoz. Az égen ragyogott a Nap és a hőmérséklet is bőven fagypont felett volt, ami ritkaság szeptember végén, túl az Északi-sarkkörön. A ballont menetrend szerint indították, amit a gyönyörű időben az égbolton szemmel is követni tudtuk szinte a leszállás pillanatáig.


A repülés mintegy öt órán át tartott és a csúcsmagasság 28,6 km volt, ami rekordnak számít a BEXUS program történetében. A kísérletünk hiba nélkül működött, a kommunikáción keresztül megérkezett az összes mérési adatunk, amelyet vártunk. Ezeknek a kiértékelése jelenleg is folyamatban van és komoly munkát jelent majd számunkra az elkövetkező hónapokban.

A TECHDOSE kísérletről elismerően nyilatkoztak az Európai Űrügynökség szakértői, és remélik, hogy a jövőben további hasonlóan szép és sikeres magyar részvételre számíthatnak az oktatási program keretében.

A felbocsátásról készült hivatalos videó.

A csapat köszönetét fejezi ki mindazon támogatóknak, akik segítsége nélkül a kísérlet nem valósulhatott volna meg: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontnak és munkatársainak, a Magyar Űrkutatási Irodának és munkatársainak, az ESA Oktatási Irodájának, a REXUS/BEXUS program szakértőinek, a BL-Electronics Kft-nek és az MTA Napfizikai Obszervatóriumának. Továbbá köszönet illeti a TECHDOSE csapat minden tagját az elmúlt éves munkájukért: Gyovai Ágnes, Habos Dorottya, Hurtony Tamás, Korsós Marianna Brigitta, Ludmány Orsolya, Mesterházy Dávid, Pálfalvi József, Zábori Balázs.

Zábori Balázs
TECHDOSE csapatvezető

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020