Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

BioDos: magyar diákok asztrobiológiai ballonkísérlete
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2012.06.20 15:00.)

Asztrobiológiai ballonkísérletet végez egy mérnökhallgatókból álló csoport a Német Légügyi és Űrkutatási Hivatal (DLR) és a Svéd Nemzeti Űrkutatási Bizottság (SNSB) egyetemistáknak meghirdetett programjában.

A BEXUS (Balloon Experiments for University Students) programban való részvétel a Semmelweis Egyetem Biofizikai Kutatócsoportja és a BME Űrkutató Csoportja közti együttműködés eredménye.

A BioDos nevű kísérlet az ibolyántúli vagy más néven ultraibolya sugárzás (UV-sugárzás) magassággal való változását és biológiai rendszerekre való hatását teszteli. A kísérletben egy szerves molekulát, uracilt használunk az élő szervezetek modellezésére. UV-besugárzás hatására ezek összekapcsolódnak, és kezdeti fényelnyelő képességük lecsökken. Ezen változás nagysága arányos a besugárzott dózissal, így következtetni lehet belőle az UV-sugárzás mértékére. Az uracilminták mögé helyezett detektorokkal a változás valós időben követhető.


A ballon felengedése az Esrange Űrközpontból. (Forrás: BEXUS User Manual)

A kísérlet egy 12 000 m3 térfogatú ballon gondoláján fog felemelkedni 20-30 km magasságba, és körülbelül 5 órát repül. A start előtt azonban meg kell felelni több, a programot szervező szakértők által rendezett felülvizsgálaton. Az első beszámolót, a PDR-t (Preliminary Design Review) ez év februárjában tartották a svédországi Esrange Űrközpontban, a programhoz kapcsolódó természettudományos és mérnöki ismeretek elmélyítését célzó tanulmányi héttel együtt. A második felülvizsgálatra (CDR, Critical Design Review) május végén került sor a hollandiai ESTEC (European Space Research and Technology Centre) központban.


A kísérletről és a csoportról bővebben a BioDos honlapján valamint Facebook-oldalán olvashatnak.

Grósz Veronika
BioDos csoport

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020