Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyarországra látogattak az ESA szakértők a BEXUS program keretében
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2011.08.02 07:15.)

Már korábban beszámoltunk az Űrvilág olvasóinak az Európai Űrügynökség REXUS/BEXUS diákprogramjáról, melyben a magyar CoCoRAD diákcsapat hazánkból elsőként elnyerte a részvétel jogát.

Ismét jelentkezünk friss hírekkel a magyar BEXUS kísérlet fejleményei kapcsán. Az elmúlt két hónap a CoCoRAD csapat számára sok áldozatkész munkával telt el, aminek azonban meglett az eredménye. Elkészültek a kísérlet egyes elemei, és végre láthattunk, hogyan fest majd a sok-sok megbeszélés és terv eddig csupán elképzelt eredménye a valóságban. Csodálatos érzés volt látni a majdnem kész kísérleti elemeket, hiszen láthattuk megvalósulni a munkánk gyümölcsét.


Mindezen eredményekre az Európai Űrügynökség (ESA) képviselői is kíváncsiak voltak. Így az időközi felülvizsgálat (Interim Progress Review) keretében 2011. július 27-én meglátogattak bennünket Magyarországon, hogy megtekintsék az eddig elért eredményeinket a fejlesztésben. Két szakértő érkezett hozzánk a BEXUS program szervezőinek képviseletében. Dr. Alan Owens, aki komoly szakértelemmel rendelkezik a kozmikus sugárzás űrbeli mérésére vonatkozó kísérletek és műszerek terén, közvetlenül az ESA-tól jött. Mark Uitendaal a svédországi ESRANGE bázist képviselte, ahonnan a kísérletünk felbocsátásra kerül idén szeptemberben. Mark nagy szakértője a rakétatechnológiáknak és a különböző integrációs eljárásoknak a rakétákhoz, illetve a ballonok gondoláihoz.

Reggel kilencre felkísértük a két szakértőt a Magyar Tudományos Akadémia KFKI Atomenergia Kutatóintézetbe (AEKI), ahol a délelőtt egy hosszú megbeszéléssel telt el. Ennek keretében megbeszéltünk néhány nyitott kérdést, illetve megcsodálták a kísérlet már elkészült részeit. A nap folytatásaként körbevezettük őket a KFKI-telephelyen található Budapesti Kutatóreaktorban, valamint azon laboratóriumokban, melyeket használni fogunk a kísérletünk tesztelésére.


Összességében rendkívül elégedettek voltak a munkánkkal, és elismerésüket fejezték ki. Mindezt sokban köszönhetjük a csapatot támogató tanároknak, kutatóknak és mérnököknek, akik a Műegyetemen vagy a KFKI AEKI-ben dolgoznak. Ezúton szeretnénk kifejezni feléjük a csapat háláját, mert nélkülük nem jutottunk volna el idáig!

Az egyik szakértő már kora délután hazautazott, de Mark maradt velünk egész nap, így jutott időnk megmutatni neki Budapest legismertebb nevezetességeit. A nap megkoronázásaként meghívtuk egy közös vacsorára, ahol kötetlenül beszélgethettünk sok izgalmas témáról.


Egy hónap múlva ismét meglátogatnak minket a szakértők, amikorra a kísérletnek már teljesen késznek kell lennie. Nehéz hónap vár ránk, hiszen sokféle tesztet kell elvégeznünk és megbizonyosodnunk arról, hogy a kísérlet ki fogja állni a természet erőinek próbáját.

Zábori Balázs
CoCoRAD csapatvezető, cocorad.kfki.hu

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020