Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Elektronikai technológiai központ nyílt Budapesten
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség az országnak , Üzlet és munkahely - 2010.11.26 07:15.)

Az újpesti Észak-pesti Ipari Parkban létrehozott centrumban az űripari-űrtechnológiai fejlesztések is méltó helyet kapnak.

Magyar tulajdonú magáncégek összefogása eredményeként elkészült a hazánkban – de Közép-Kelet-Európában is – egyedülálló elektronikai technológiai központ, az Elektronikai Technológiai és Teszt Center (EL-TECH Center). Ez a 11 ezer négyzetméter alapterületű high-tech központ olyan különleges technológiai lehetőségekkel rendelkezik, amelyek a beköltöző cégek számára lehetővé teszik a XXI. század legmodernebb technológiáinak használatát.


A tudásközpontban korszerű számítógépes tervező rendszerek, chipek bondolására is alkalmas nagy tisztaságú antisztatikus szerelőhelyiségek, a legmodernebb műszerekkel felszerelt elektronikus és mikrohullámú mérőlabor, klímavizsgálati helyiség, elektromágneses kompatibilitási (EMC) mérőszoba, a repülőgép-fedélzeti és űrtechnológiai berendezések teszteléséhez szükséges vibrációs labor, a legkorszerűbb CNC megmunkálóközponttal felszerelt mechanikai gyártóműhelyek mellett élvonalbeli lézertechnológiai berendezések, valamint optikai mérőműszerek találhatók. Az épület tetején pedig távvezérelhető műholdvevő és vezérlő állomás áll majd rendelkezésre.


(Képek: EL-TECH Center)

Ez a tudásközpont egyben inkubációs feladatot is betölt, teret és lehetőséget ad a kis- és közepes vállalkozásoknak, a most létrejött, nagy növekedési képességű „start-up” cégeknek az elindulásra, valamint az európai high-tech iparba és a nemzetközi kutatás-fejlesztési projektekbe való tényleges bekapcsolódásra is.

Az épület a környezettudatos elvek figyelembevételével, megújuló energiával, 600 kW-os geotermikus fűtő-hűtő rendszer használatával üzemel. A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv (KMOP 1.5.3) támogatását is elnyerte.

A november 25-én tartott ünnepélyes megnyitón a korszerű épületegyüttes jelképes kulcsát Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere és országgyűlési képviselője nyújtotta át a „bent lakó” cégek képviselőjének, Kazi Károlynak, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.


A vendégek közt megjelent és üdvözlő beszédet mondott Gauri Shankar Gupta, India budapesti nagykövete is. (Kép: MŰI)

Megnyitó beszédében Solymosi János, a Bonn Hungary Kft. igazgatója kiemelte a csúcstechnológiai ipar hazai szereplői közt az összefogás fontosságát, s hogy az új létesítmény üzembe állása óta máris több megrendelő érdeklődését sikerült felkelteniük, mint korábban. Külön kitért az űrtevékenység, az űripar támogatásának fontosságára, aminek révén az országban magas hozzáadott értéket állíthatunk elő, és társadalmilag hasznos alkalmazásokat fejleszthetünk ki.


Edgar Krahn, a legnagyobb európai űripari cég, az EADS Astrium meghívott képviselője rövid köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a hazai űriparnak az európai „vérkeringésbe” való igazi bekapcsolódása azután indulhat el, ha Magyarország – remélhetőleg mielőbb – belép az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagállamai közé. (Kép: MŰI)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020