Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A TriTel a prágai Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Korszerű oktatás - 2010.10.05 14:00.)

A TriTel háromtengelyű űrdozimetriai teleszkóp fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött a KFKI Atomenergia Kutatóintézetében, az Űrdozimetriai Kutatócsoport gondozásában, a kozmikus sugárzás vizsgálatára.

A műszer egy, az ESEO (European Student Earth Orbiter) diákműholdra szánt verzióján dolgozik a fiatal egyetemistákból álló ESEO-TriTel csapat, melyet a BME Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék Űrkutató Csoportja, az MTA KFKI AEKI Űrdozimetriai Kutatócsoportja és Dr. Bencze Pál, az MTA GGKI tudományos tanácsadója támogat. A csoport feladata az eredetileg a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szánt magyar műszert felkészíteni az ESEO küldetésre.

Az ESEO műhold várható pályamagassága 520 km körül lesz, mely jóval meghaladja az űrállomás 350 km körüli átlagos pályamagasságát. Valamint a műhold majdnem poláris pályán fog keringeni 82°-os inklinációval, ami szintén különbözik az ISS mozgásától (52°-os inklináció). Ennek köszönhetően az ESEO küldetés során jelentősen zordabb kozmikus sugárzási környezetre kell felkészülnünk.

Kutatásaink alapján a küldetés során végzendő méréseinkben domináns szerephez a Föld mágneses mezeje által befogott, elektromosan töltött részecskék jutnak majd (főként protonok és elektronok). Kiemelkedő anomáliák tapasztalhatóak a sarkkörök vidékein, valamint Dél-Amerika atlanti partvidéke közelében az óceán felett, amit dél-atlanti anomáliának nevezünk.


Így néz ki majd a TriTel az ESEO műhold fedélzetén.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy az optimális árnyékolás a küldetés során a detektorok számára 1,2 mm vastag alumínium lesz, mely egyenértékű egy tipikus űrruha effektív árnyékolásával, így egy különleges és új tudományos célt is ad a számunkra.

A munkánkat és eredményeinket előadás keretében mutattuk be a 61. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson, melyet Prága gyönyörű, történelmi városában rendeztek meg. A kongresszuson sok más izgalmas előadást is meghallgathattunk, többek között a Nemzetközi Űrállomás jövőjével, a Mars felfedezésének új terveivel vagy éppen az űrliftekkel kapcsolatban. Sikerült némi időt szakítanunk a város bejárására az eleinte meglehetősen esős idő ellenére is. Prága még a borongós, őszi napokban is gyönyörűen festett.


Prága a kongresszusi központból nézve.

Zábori Balázs
ESEO-TriTel Team

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2019