Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az ESEO a COSPAR kongresszuson
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség a kontinensnek , Korszerű oktatás - 2010.07.28 08:30.)

Az európai ESEO diákműholdra készülő magyar tudományos műszerek sikerrel „szerepeltek” a 38. COSPAR kongresszuson, Brémában.

Hazánk az egyik legjelentősebb résztvevője az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával és az olasz Carlo Gavazzi Space űripari cég irányításával megvalósuló ESEO (European Student Earth Orbiter) küldetésnek. A műhold energiaellátó rendszere (EPS) mellett hazai egyetemista diákok dolgoznak a küldetés két alapvető tudományos céljának – plazma- és űrdozimetriai mérések a Föld körüli térségben – megvalósítása érdekében. A Langmuir Probe (LMP) csoport munkájának köszönhetően lehetőségünk nyílik majd az ESEO pályamagasságában (520 km) az elektronsűrűségre vonatkozó mérésekre. A TriTel csoport készíti el az űrdozimetriai teleszkópot, mely három dimenzióban lesz képes érzékelni a bolygónk mágneses terén áthaladó vagy befogódott, elektromosan töltött részecskéket.

Egy ilyen jelentős magyar részvétellel rendelkező küldetés nem hiányozhatott a 38. COSPAR konferenciáról, mely idén a németországi Bréma csodálatos városában került megrendezésre. A résztvevők a világ minden tájáról érkeztek, hogy tudományos eredményeiket és elképzeléseiket bemutassák és megoszthassák távoli országok kutatóival. Mi is ezzel a szándékkal vágtunk bele egy részletes prezentáció kidolgozásába hónapokkal ezelőtt, hogy megismertessük a nemzetközi tudományos közösséget az ESEO misszió űrfizikai jelentőségével és hazánk részvételével.


A kutatás során körvonalazódott a rendkívüli lehetőség, ami az általunk épített két különböző műszer egyidejű méréseiben rejlik. Az LMP segítségével regisztrálhatjuk az elektronsűrűség változásait az ionoszféra úgynevezett F2-rétegében. Ezt összehasonlítva a TriTel méréseivel, következtetéseket vonhatunk le elsőként az F2-rétegben az elektromágneses sugárzás és a részecskesugárzás által előidézett ionizáció viszonyáról, valamint a rekombináció és a diffúzió nagyságáról. Az erre kidolgozott tudományos koncepciót mutattuk be a COSPAR konferencián egy poszter prezentáció formájában, mely nem várt sikert és új ismeretségeket hozott a számunkra. Egy cseh kutatócsoport érdeklődött a méréseink után, mivel az általuk fejlesztett új légköri modellhez kitűnő adatokat tudnánk szolgáltatni. Sikerült szoros együttműködést kiépítenünk a japán Tohoku Egyetemen folyó, hasonlóan plazmamérésre alkalmas műszer fejlesztőivel, akikkel ezentúl szorosabb együttműködést remélünk. Feltétlen meg kell említenünk a rejtélyes, fiatal kutatót Brazíliából, akit ugyan nagyon izgatott a munkánk, és elkérte az elérhetőségeinket, azonban az angoltudása annyira hiányos volt, hogy tulajdonképpen elbeszéltünk egymás mellett.

Összességében nagyszerű élményekkel és rengeteg új ismeretséggel lettünk gazdagabbak Brémában. A német szervezés tökéletessége, az előadások izgalmas témái, a világ űrügynökségeinek lenyűgöző kiállítása mind hozzájárult az élmény fokozásához. Köszönet illeti a MTA KFKI AEKI Űrdozimetriai Kutatócsoportját és a soproni MTA GGKI-ban dolgozó Dr. Bencze Pált, akik segítsége nélkül nem juthattunk volna ki a konferenciára.

Zábori Balázs
ESEO-TriTel Team

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020