Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres fémhabosítási kísérlet az űrállomáson
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az Űrállomás és kontinensünk - 2010.02.09 13:50.)

A miskolci Admatis Kft. FOCUS kísérletét február 7-én Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre a Columbus modulban.

A SURE (International Space Station: a Unique Research Infrastructure) program keretében az EU új tagállamainak tudósai, kis- és középvállalatai kaptak lehetőséget arra, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén kutatómunkát végezhessenek. Az Európai Űrügynökség (ESA) 32-ből 10 pályázatot fogadott el. A legjobbnak értékelt ipari pályázatot az Admatis Kft. nyújtotta be, és még három magyar pályázat kapott zöld utat. A SURE projektet az Európai Közösség finanszírozza a 6. Kutatás-Fejlesztési Keretprogram (FP6) részeként. A sikeres kísérletről 2010. február 8-án Bárczy Pál professzor, a vállalkozás vezetője tartott sajtótájékoztatót a Miskolci Egyetemen.


Bárczy Pál (balra) sajtótájékoztatója a Miskolci Egyetemen. (Kép: Admatis Kft.)

A kísérletsorozat három részből tevődött össze, amelynek utolsó fázisát most hajtották végre. Az eszköz végleges összeállítását a felbocsátás előtt az Admatis Kft. mérnöke, Szirovicza Péter végezte el. A Progressz teherűrhajón az ISS fedélzetére juttatott kísérleti tartályt az űrhajósok a Columbus modulba szállították át.


2010. január 27-én Szirovicza Péter, az Admatis mérnöke a FOCUS kísérlet hardverét szereli össze az ESA ESTEC hollandiai technológiai központjában. (Kép: Admatis Kft.)

A kísérletet az űrállomás fedélzetén Jeffrey Williams amerikai űrhajós hajtotta végre. Az űrhajós rögzítette a kísérleti eszközök tartályát, majd egy zárszerkezet elfordításával bekapcsolta a megvilágítást és a gázrendszert, így megindult a habképződés. Amikor a hab elért egy adott magasságot, az asztronauta elzárta a habrendszert, majd nyomon követte a habstruktúra változását. Az asztronauta a két órás munka után azt közölte az Admatis Kft-nek a hollandiai ESA-központban tartózkodó munkatársával, Somosvári Bélával, hogy a kísérlet sikerült.

A mikrogravitációs körülmények között elvégzett habosítást filmre vették, amit itt a Földön az Admatis Kft. munkatársai a következőkben kiértékelnek. Az űrbeli folyamatok alapján a különleges tulajdonságokkal bíró fémhabok előállítását tovább optimalizálhatják, az elvégzett kísérlet alapján kedvezőbb tulajdonságú szerkezeti anyagok ipari előállítására nyílhat lehetőség. Ezt a későbbiek folyamán akár az újabb fejlesztésű űreszközök gyártásában is felhasználhatják, és a tervezett új űrhajók ill. marsi lakóegységek egyik alapanyagát képezhetik. A konkrét kísérletben az innováció és a siker alapeleme a habgenerátor, a kísérlet alapvető célja pedig a homogén fémhab előállítására alkalmas technológia kifejlesztése volt.


Somosvári Béla fizikus (balra) és Szirovicza Péter mérnök (jobbra) az ISS Columbus szimulátorában a felszerelt FOCUS hardverrel és a hordozó dobozzal. (Kép: Admatis Kft.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020