Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Magyarország az EUMETSAT tagja - lehetőségek
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Meteosat , Szakmapolitika - 2008.10.21 13:59.)

Hazánk a kétoldali ratifikációs folyamatok végeztével, immár az EUMETSAT műholdas meteorológiai szervezet teljes jogú tagja. A magyarországi cégek, kutatóhelyek a kutatási részvételen kívül akár a műholdak tervezésébe, építésébe is bekapcsolódhatnak.

A Magyar Közlöny október 10-i, 144. számában megjelent az Országgyűlés szeptember 26-i ülésén elfogadott, a Magyar Köztársaságnak a Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete kiváltságairól és mentességeiről szóló Jegyzőkönyvhöz való csatlakozásáról szóló 2008. évi LIV. törvény szövege, ezzel Magyarország befejezte a csatlakozási szerződés ratifikációjának jogi lépéseit, majd megküldte az erről szóló jegyzéket az EUMETSAT-nak. Így az EUMETSAT ún. Együttműködő Államai közül hazánk a negyedik, amely - Szlovákia, Horvátország és Szlovénia - a szervezet teljes jogú tagjává vált. Lengyelország és Lettország várhatóan 2009 elején csatlakozik - áll az EUMETSAT Közleményében. A csatlakozást követően műholdas alkalmazások és kutatások mellett a magyar kutatóhelyek és űripari cégek is pályázhatnak a szervezet műholdjainak, földi kiszolgáló létesítményeinek, illetve azok egyes műszereinek fejlesztésére, megépítésére.

Az EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) 1986-ban jött létre, 16 alapító tagállammal. Az EU-tól és ESA-tól független szervezethez együttműködő államként lehet és lehetett társulni - s noha ez nem jelentett teljes tagságot, a tudományos kutatómunkában valamilyen szinten már részt lehetett venni. Magyarország 1999-ben vált a szervezet együttműködő államává. Időközben a közép-európai országok hazánkhoz hasonlóan bejelentették csatlakozási szándékukat, így Szlovákia és Horvátország, néhány hónapja pedig Szlovénia is teljes jogú taggá válhatott. Az EUMETSAT építteti és üzemelteti a METEOSAT geostacionárius pályán keringő, meteorológiai műholdakat, továbbá néhány, alacsony Föld körüli pályán keringő időjárás- és klíma-, valamint óceánkutató műholdat (pl. Jason-2).

Az EUMETSAT nemzetközi szervezethez való csatlakozásunk óta hazai kutatóhelyek, űripari cégek is pályázhatnak az EUMETSAT pályázati rendszerén keresztül. Ahhoz, hogy az érdeklődők hozzáférjenek a pályázatokhoz, regisztrálniuk kell az EUMITS-oldalon (EUMETSAT's Invitation to Tender System), melyet az eumits.eumetsat.int címen érhetnek el. Ismét jelezzük, hogy a meteorológiai-éghajlati kutatások mellett Magyarország akár a műholdak, illetve műszerek építésében, szoftverek fejlesztésében is részt vállalhat. (Forrás: Magyar Űrkutatási Iroda)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020