Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

SAS3 műszer a CHIBIS műholdon
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Orosz alkalmazási holdak , Űridőjárás - 2008.05.13 14:00.)

Az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) 2000-ben megkezdte egy általános célú mikroműhold platform kiépítését. Cikkünkben a magyar részvételről lesz szó.

A korábban alkalmazott másfél-két tonna tömegű, komplex műszerekkel felszerelt műholdak megépítése és tesztelése egyrészt költséges, másrészt időigényes. Ezen problémák vezettek oda, hogy világszerte egy nagyobb szerepet kapnak a mikroműholdak, amelyek egy-egy jól definiált méréstechnikai vagy távközlési feladat megoldására kis méretű, optimalizált műszerezéssel kerülnek megépítésre. A CHIBIS is egy ilyen kategóriájú műhold. Elsődleges feladata a környezetünk megfigyelése, ezen belül a potenciálisan veszélyes ill. katasztrófával fenyegető jelenségek érzékelése, előrejelzése, tanulmányozása. A tudományos célok az alábbi kategóriákba sorolhatóak:

 • Atmoszféra monitoring: Üvegházhatást okozó gázok (CO2) eloszlása és összetételének változása. Veszélyes anyagok nagy tömegű kibocsátásának gyors érzékelése
 • Űridőjárás: A napszél, a sugárzási övek és az ionoszféra állapotának és kölcsönhatásának vizsgálata
 • Erdőtüzek, földrengések és egyéb potenciálisan veszélyes jelenségek és objektumok megfigyelése
 • Csillagászati kutatások. A Földre hulló meteoritok számának és tömegének mérése


A Chibis műhold rajza.

A kutatási feladatoknak megfelelően a CHIBIS műszerei:

 • Spektrométer, többek között a CO2 eloszlásának mérésére
 • Fedélzeti kamera a látható hullámhossztartományban
 • ULF flux-gate magnetométer, VLF search-coil magnetométer
 • Komplex elektromos hullámszonda
 • Elektromágneses hullámanalizátor (SAS3-Chibis magyar műszer)
 • Plazma detektor (ionoszféra vizsgálata)
 • Röntgen-gamma detektor (sugárzásmérő)

A SAS3-OT műszerrel már több éve részt veszünk az Obsztanovka kísérlet fejlesztésében. Így az IKI tudományos vezetői ismerték a SAS műszerek általános paramétereit, képességeit. Ennek köszönhetően kaptunk felkérést egy a CHIBIS platformra optimalizált hullámanalizátor, a SAS3-CH megépítésére. A munkát az űrkutatási együttműködésről szóló magyar-orosz államközi egyezmény keretében végezzük a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium finanszírozásával.

A SAS3-CH a hullámmérések központi műszere. Ide fut be az összes hullámméréssel kapcsolatos szenzor (magnetométerek és elektromos antennák). A tervek szerint a telemetriai rendszerben a SAS3 nem csak az adatgyűjtőhöz kapcsolódik, hanem közvetlen kimenettel is rendelkezik a telemetria-adóhoz. A közvetlen telemetria-kapcsolódással Magyarország fölötti átvonuláskor nagy felbontású mérési adatokat tölthetünk le az ELTE vevőállomásán, ami jelentősen kibővítheti a tudományos vizsgálatok körét. A fedélzeti GPS vevő nem csak a műhold pozíciójának meghatározását segíti, hanem az általa biztosított időadatok lehetővé teszik a mérések időpontjának rögzítését egy ezredmásodperc abszolút pontossággal. A műhold fedélzetén mért adatok, a földi mérőhálózat méréseivel kombinálva elősegítik az elektromágneses hullámterjedés komplex vizsgálatát. A fedélzeti műszerek az általuk mért fizikai paraméterek megadott feltételek szerinti megváltozása esetén képesek triggerjelet küldeni a többi műszernek, a jelenséghez tartozó többi fizikai jellemző egyidejű regisztrálásának megkezdésére.

Az IKI szakembereivel egyeztettük a fedélzeti műszerek, közöttük a SAS3-CH rendszertechnikai követelményeit. Elkészült a műszer előzetes műszaki követelményeinek leírása (méret, tömeg, fogyasztás). Összegyűjtöttük a kapcsolódó műszerek és szenzorok jeleinek, paramétereinek és a kapcsolatainak leírását. Ezek a legfontosabb paraméterek a műhold energetikai és strukturális tervezéséhez.

Ebben az évben áprilisig megtörtént a rendszertervezés, a mechanikai és elektromos interfészek tervezése és egyeztetése az orosz koordinátorokkal. Megterveztük és legyártottuk a SAS3-CHIBIS műszer mechanikai és hőtechnikai modelljét, amit átadtunk az orosz partnereknek a hőtechnikai tesztek elvégzésére.


A SAS3-Chibis hőtechnikai modellje

A fejlesztési munka a fedélzeti elektronika és a szoftver tervezésével folytatódik.

Bodnár László
BL-Electronics Kft.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018