Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A láthatatlan Naprendszer
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar - 2008.04.03 08:30.)

A Mozgókép Alapítvány támogatásával film készült az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet Kozmikus Fizikai Főosztályának munkájáról.

A produkcióban az intézet kutatói az űrkutatás múltjáról és jelenéről beszélgetnek a riporterrel, miközben a Naprendszer kutatásának jelentős eredményeit és a kapcsolódó fizikai folyamatokat mutatják be közérthető módon. A szemléltetést modern számítógépes animációk, valódi mérések és űrfelvételek biztosítják.

A címben is jelzett láthatatlan anyag a bolygóközi teret kitöltő plazma, a napszél. Az űrplazmákról a hagyományos, a „látható tartományban” érzékelő távcsövekkel nem gyűjthetünk információt, ezért van szükség az űrszondás mérésekre, azaz az áramló részecskék helyben történő észlelésére. Intézetünk részvétele a nemzetközi űrprogramokban immár több évtizedre nyúlik vissza.

A filmben megszólaló kutatók a saját szakterületüket érintő vizsgálatok eredményeit ismertették, különös hangsúlyt fektetve a saját eredményekre. Erdős Géza az Ulysses űrprogramról beszélt, melynek elsődleges feladata az interplanetáris mágneses tér vizsgálata és a napciklus menetének feltérképezése. Az űrszonda a Naprendszer bolygóinak keringési síkjára – az Ekliptikára – merőlegesen rója pályáját, ami egyedülálló mérési lehetőségeket nyújt. Kecskeméty Károly a Napon zajló folyamatokat és a nemrégiben működésbe lépett STEREO napkutató szondapár, valamint a SOHO űrszonda működését, eredményeit mutatta be. Tátrallyay Mariella a földi mágneses teret és a magnetoszféra-napszél kölcsönhatásokat vizsgáló Cluster szondák tudományos jelentőségét ismertette. Király Péter a Naprendszer határait kutató Voyager űrszondák eredményeit foglalta össze, melyek közül a Voyager-2 2004-ben áthaladt a határoló lökésfronton, ahol a napszél sebessége a Naprendszerből kifelé haladva ugrásszerűen lecsökken. Bebesi Zsófia a Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszondáról és annak legjelentősebb eredményeiről beszélt, különös tekintettel a Titán hold kutatására, valamint az apró Enceladus hold nemrégiben felfedezett vízjég-gejzírjeire. Szegő Károly az üstökösök kutatásának jelentőségét tárgyalta elsősorban a Vega űrprogram tükrében, valamint részletesebben is kitért az intézet korábbi és jelenlegi tudományos együttműködéseinek ismertetésére.

A produkciót a Magyar Nemzeti Filmszemle keretében 2008. január 30-án délután fél 1-kor mutatta be az Uránia mozi. A Pax Televízió 2008. február 23-án tűzte műsorra a filmet, amelyet az előzetes tervek szerint hamarosan a Duna Televízióban is bemutatnak.

Bebesi Zsófia

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020