Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A 2007-es Űrnapon történt
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Az űrkutatás 50 éve - 2007.10.30 08:17.)

Az évente megrendezett Űrnap konferencia helyszíne idén az ELTE TTK volt. Délután kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban.

A Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT) közösen október 27-én az ELTE TTK konferenciatermében tartotta szokásos éves rendezvényét, az Űrnapot. Az Almár Iván, majd a szünetet követően Both Előd levezető elnöksége mellett lezajlott Űrnapon Nemes-Nagy József tudományos és egyetemközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettes, mint házigazda köszöntője után Kovács Kálmán KvVM államtitkár, a Magyar Űrkutatási Tanács elnöke nyitotta meg a rendezvényt. A résztvevőket ezután Almár Iván, az Űrkutatási Tudományos Tanács elnöke is köszöntötte. Az előadásokat megelőzően Both Előd, a MŰI igazgatója és Horváth András, a MANT elnöke átadták az idei űrkutatási díjakat, kitüntetéseket. A MŰI igazgatója a Magyar Űrkutatásért elismerő oklevelet adományozta a Kompasz-2 orosz műhold SAS-2 műszerének megépítéséért Bodnár Lászlónak és Szegedi Péternek (BL Electronics Kft.), a Foton-M3 visszatérő műhold Biopan-6 európai műszercsomagja magyar fejlesztésű eszközeinek megépítéséért Dudás Beátának, Szabó Juliannának, Detréné Németh Ingeborgnak és Csikós Józsefnek (mindannyian a KFKI Atomenergia Kutatóintézet munkatársai). A MANT elnöke a Társaság éves elismerései közül A Magyar Asztronautikai Társaságért Oklevelet adta át Mike Andrásnak és Somosvári Bélának az űrtábor rendezésében nyújtott segítségükért, valamint Muhari Istvánnak és Gschwindt Andrásnak a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Simonyi Károllyal teremtett rádiókapcsolat megszervezéséért és lebonyolításáért. A MANT Fonó Albert-díját kapta Grósz Andor orvos-dandártábornok, az Állami Egészségügyi Központ katonai főigazgató-helyettese. Nagy Ernő-díjat kapott Horváth László, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum igazgatója. Tiszteleti tagságot nyert Hideg János nyugalmazott tábornok. Kitüntetéseikhez ezúton gratulálunk.


Az előadások sorát Roboz András, az Európai Bizottság Űrpolitikai osztályának vezetője nyitotta. Az „Európa űrpolitikája, az Európai Űrprogram” című előadás betekintést nyújtott az Európai Bizottság űrtevékenységgel kapcsolatos munkájába. Ezután Both Előd a magyar űrtevékenység elmúlt egy évét értékelte. A MŰI igazgatója szólt az ESA-csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, ugyanakkor azt is elmondta, valószínűleg a PECS-államok közül Magyarország csak a második vagy harmadik csatlakozó ország lesz. A szünetet követően az űrkorszak elmúlt 50 évére emlékeztek az előadók. Almár Ivánnak „Az elmúlt 50 év tanulságai” című bevezető, gondolatébresztő előadását követően Ferencz Csaba (ELTE), Winkler Péter (FÖMI), Putsay Mária (OMSZ) és Frey Sándor (FÖMI KGO) az űralkalmazások egyes területeinek, így az űrtávközlésnek, a távérzékelésnek, a műholdas meteorológiának és a műholdas navigációnak a fejlődését mutatták be.

A Közlekedési Múzeumban a MANT szakmai segítsége mellett aznap délután nyílt meg Az űrkorszak 50 éve című időszaki kiállítás, mely 2008. április 12-éig lesz látogatható. A tablók mellett arányosan csökkentett méretű modelleket láthatunk az ismertebb űreszközökről, 1:1-es arányban tekinthetjük meg a Szputnyik-1-et. Emellett kipróbálhatjuk, milyen egy Szojuz űrhajóban ülni, de egyéb interaktív látnivalókkal is találkozhatunk. A kiállítást Kócziánné Szentpéteri Erzsébet főigazgató, Kovács Kálmán államtitkár és Farkas Bertalan űrhajós nyitották meg.


A Szputnyik-1 mérethű modellje a Közlekedési Múzeum kiállításán.

(Képek és szöveg: Magyar Űrkutatási Iroda)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020