Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kiemelkedő magyar eredmény a SURE pályázatban
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség a kontinensnek - 2006.10.27 08:11.)

Az EU 25 jelenlegi tagállama, valamint Románia és Bulgária kutatóhelyei, űripari cégei nyújthattak be pályázatot az ESA-hoz abból a célból, hogy kísérletük feljusson a Nemzetközi Űrállomásra.

Az Európai Unió 6. kutatás-fejlesztési keretprogramjából finanszírozott és az ESA által működtetett SURE (The International Space Station: a Unique Research Infrastructure) programban Magyarország kiemelkedően jól szerepelt. A programban az EU 25 jelenlegi tagállama, valamint Románia és Bulgária kutatóhelyei, űripari cégei nyújthattak be pályázatot az ESA-hoz abból a célból, hogy kísérletüket az ESA feljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra, s ott biztosítsa a kísérlet elvégzésének feltételeit. (A pályázati kiírásról tavaly novemberben elsőként az Űrvilág számolt be. - A szerk.)

A legtöbb pályázat (9 db) Magyarországról érkezett, az első 10-ből (a biztosan megvalósulókból) pedig 4 esetben is magyar a pályázó, miközben a két pályázó űripari cégből a sikeresebb az Admatis Kft. volt. A másik legjobban szereplő Bulgária a 10-ből szintén négy esetben nyert. A SURE program megvalósulásának előzetes áttekintése végett Bernard Zufferey, az Európai Űrügynökség ESTEC központjának munkatársa, a PECS pályázatok felügyelője 2006. október 24-én a Magyar Űrkutatási Irodában tájékozódott a nyertes pályázatok részletei felől. A SURE programmal az Űrnapon külön előadás foglalkozik majd. (Forrás: Magyar Űrkutatási Iroda)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020