Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Emlékülés a magyar űrrepülés 25. évfordulóján
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Kontinensünk hajósai - 2005.05.25 08:23.)

Május 27-én a nevezetes évforduló alkalmából tudományos tanácskozás és emlékkiállítás lesz Budán, a Várban, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum épületében. FONTOS: A Szervezők kérik a részvételi szándékot előre jelezni!

A szervezők a vendéglátó intézet mellett a Honvédelmi Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Magyar Űrkutatási Iroda, a Magyar Asztronautikai Társaság és a Magyar Hadtudományi Társaság Légierő Szakosztálya.

A rendezvényt a Honvéd Művészegyüttes bemutatóját követően Holló József főigazgató üdvözli, Márta Ferenc akadémikus vezeti be, majd Kovács Kálmán, az űrkutatást felügyelő informatikai és hírközlési miniszter nyitja meg. A szovjet-magyar közös űrrepülés tudományos hátterét bemutató kiállítás a délelőtt folyamán nyílik. A 11:30-tól kezdődő előadások során szó esik az űrrepülés előzményeiről (előadó: Szabó József), a felkészülésről (Magyari Béla), az űrutazásról (Farkas Bertalan), illetve a jelöltek orvosi kiválasztásáról (Hideg János). A délutáni részben a Pille műszer születéséről és utóéletéről (Deme Sándor), az anyagtechnológiai kísérletekről (Fuchs Erik), a távérzékelésről (Winkler Péter), a „magyaros” űrételekről (Jósvai Attila), illetve a tudományos programok összefoglalójáról (Szabó József) hangzik el beszámoló. A hozzászólásokat követően a zárszót Almár Iván mondja.

A kezdési időpont május 27-én délelőtt 10 óra. A helyszín a Hadtörténeti Intézet és Múzeum márványterme (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.). A részvételi szándék előzetes bejelentésére a 402-4758-as telefonszámon vagy a sky50@axelero.hu e-mail címen van lehetőség.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020