Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Európai helymeghatározó rendszer a láthatáron
(Rovat: Hazai kutatóhelyek és űripar, Nyereség az országnak , Navigáció és térképészet - 2003.09.13 19:00.)

A Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) tartott pénteki sajtótájékoztató kiemelt témája volt az egységes európai helymeghatározó rendszer (EUPOS) kiépítése. A műholdas GPS rendszer földi kiegészítőjeként tekinthető, Magyarországon mintegy 40 referencia-állomásból álló rendszer korrekciós adatainak segítségével bárhol az országban akár centiméteres pontosságú, valós idejű helymeghatározás válik majd lehetővé.

Az EUPOS képes kiszolgálni az intelligens közlekedési rendszereket, a precíz mezőgazdaságot, és a legkülönfélébb térinformatikai alkalmazásokat, a környezetvédelemtől a nagy méretarányú térképezésig. Létrehozását technikailag az teszi lehetővé, hogy a navigációs műholdrendszerek (jelenleg az amerikai GPS, később emellett az európai Galileo is) nyújtotta pontosságot lényegesen javítani lehet, ha ismert pontokon, folyamatosan referencia vevőállomásokat üzemeltetünk, s az így meghatározott javításokat eljuttatjuk a többi vevőkészülékkel dolgozó felhasználókhoz.

Az EUPOS kezdeményezéshez 18 közép- és kelet-európai ország, köztük hazánk is csatlakozott. A navigációs műholdrendszerek még szélesebb körű elterjesztését egyébként ENSZ ajánlások is támogatják. Az egységes, integrált infrastruktúra a Németországban már működő SAPOS technológián alapul. Megvalósulása esetén az ország egész területén, valós időben lehetségessé válik akár a centiméteres pontosságú helymeghatározás is – egyetlen, a korrekciókat fogadni képes GPS vevőberendezéssel. Az EUPOS hazai szolgáltató központja a FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumában lesz, ahol hosszú időre visszatekintő hagyománya van a műholdas helymeghatározás kutatásának és alkalmazásának. A magyarországi aktív GPS hálózat kiépítése a FÖMI-ben tulajdonképpen már meg is kezdődött, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával. Mivel a pontos helymeghatározás lehetősége a gazdaság más területein is elsőrendű érdek, most remény van a projekt tárcaközi szintre emelésére, és az Európai Unió pénzügyi támogatásának elnyerésére. A 18 ország egyéni pályázatait a német szakemberek fogják össze.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020