Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Írország és a Copernicus
(Rovat: GMES - Copernicus, Nyereség a kontinensnek - 2017.10.22 08:15.)

Írország együttműködési megállapodást írt alá az ESA-val a Sentinel műholdas adatok jobb kihasználása érdekében.

Ezzel a 4,8 milliós szigetország lett az 13. állam, amely belépett a Sentinel Collaborative Ground Segment Arrangement kereteibe. A megállapodás október 13-án írták alá Hollandiában az Európai Űrügynökség (ESA) és az Enterprise Ireland képviselői, röviddel azelőtt, hogy még aznap pályára állt az európai Copernicus program immár hatodik műholdja, a levegő minőségéről információval szolgáló Sentinel-5P.


A Sentinel-1A 2015 májusában, 12 nap alatt készített összesen 16 radarfelvételéből állították össze az Ír-sziget teljes mozaikképét, amelyen a színekkel különböző felszínborítási típusokat jelöltek. (Kép: módosított Copernicus Sentinel adatok 2015 / ESA, CC BY-SA 3.0 IGO)

Bár maguk a Copernicus Sentinel adatok a program adatpolitikája értelmében mindenki számára szabadon elérhetők, az ESA-val együttműködésben kialakított nemzeti együttműködések keretében még jobban ki lehet aknázni a földmegfigyelési adatokban rejlő gazdag alkalmazási lehetőségeket az adott ország számára. Az Európai Unió által kezdeményezett Copernicus programban az ESA az űrbeli infrastruktúra kialakításáért felelős. Ez nem szigorúan véve csak a Sentinel műholdak elkészítését és pályára állítását jelenti, hanem a hozzájuk kapcsolódó földi állomások működtetését és az adatközpontok kialakítását is magába foglalja.

Az Írországgal (is) megkötött megállapodás nem csak az adatokhoz való hozzáférést garantálja, de az ESA részéről technikai segítséget kínál az adatok beszerzése, archiválása és a hazai gazdasági szereplők felé való továbbítása terén. Ezzel elősegíti a földmegfigyelési alkalmazások minél gyorsabb és szélesebb körű elterjedését az ír társadalomban és gazdaságban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018